Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf Limburgse duurzame projecten stap dichter bij subsidie

Geplaatst opzaterdag 16 januari 2021 - 7:50

Vijf projecten waar Limburg bij betrokken is, hebben de eerste horde genomen op weg naar een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds.

Dat blijkt uit een brief van de twee verantwoordelijke inmiddels ex-ministers aan de Tweede Kamer.

Daarin staan de projecten die voor advies zijn voorgelegd aan de beoordelingscommissie voor het groeifonds dat duurzame economische projecten moet stimuleren. In het fonds zit 20 miljard euro.

Groene waterstof
Eén van de Limburgse initiatieven is de aanleg van twee buisleidingen tussen chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen en de haven van Rotterdam. Daar moet groene waterstof doorheen, onder meer gemaakt van stroom van windmolens op zee. En vanuit Chemelot moet er co2 afgevoerd worden richting Rotterdam.

Sluizen
Een ander project is een proeffabriek van instituut RegMed XB op de Health Campus in Maastricht. Dat houdt zich bezig het herstellen van zieke en beschadigde cellen, weefsels en organen en met nieuwe behandelmethoden voor chronische aandoeningen zoals diabetes en reuma. Verder worden de sluizen in Grave (Noord-Brabant) en Weurt (Gelderland) uitgebreid wat voor de logistieke stromen over de Maas van en naar Limburg van groot belang is.

De twee resterende projecten zijn FoodSwitch om vernieuwing op het gebied van duurzame voedselproductie te versnellen en AiNed. Dat houdt zich bezig met moderne, data-gedreven kunstmatige intelligentie.

Gezonder en duurzamer
Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) noemt de voordracht van de projecten 'een hele wezenlijke stap om Limburg gezonder en duurzamer uit de crisis te investeren'. Volgens de gedeputeerde zorgen de projecten voor welvaart via innovatie en duurzame digitale infrastructuur. "Bijvoorbeeld de buisleidingen tussen Chemelot en Rotterdam. Die zorgen voor snel, veilig, duurzaam en innovatief vervoer van grond en brandstof. En dat is essentieel voor de concurrentiekracht van de Limburgse economie", aldus Van den Akker.

De beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds komt over drie maanden met haar advies. In het tweede kwartaal moet het kabinet dat er dan zit, een besluit nemen, zo staat in de brief aan de Tweede Kamer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen