Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf Limburgers gekozen voor Eerste Kamer

Geplaatst opmaandag 27 mei 2019 - 16:45

Vijf Limburgers hebben maandag een zetel in de Eerste Kamer bemachtigd.

Dat blijkt uit de stemmen die dinsdag door de leden van de twaalf Provinciale Staten zijn uitgebracht.

Voor het eerst
Het is voor het eerst dat een Limburger namens de ChristenUnie wordt afgevaardigd naar het Haagse. Maarten Verkerk uit Hoensbroek stond op de vierde plaats in de kandidatenlijst. De partij van de hoogleraar christelijke wijsbegeerte kreeg vier zetels.

Limburgse volksvertegenwoordigers
VVD'er Roel Wever uit Heerlen komt als nummer tien van de VVD opnieuw in de Senaat. Zijn partij heeft 12 zetels in de Eerste Kamer. Voor het CDA keert Ria Oomen terug in de Eerste Kamer. Zij kwam in 2014 voor het eerst in de Senaat, na jarenlang in het Europees Parlement te hebben gezeten. De uit Roermond afkomstige Petra Stienen blijft ook in de Eerste Kamer. Zij vertegenwoordigt D66. Gom van Strien van de PVV begint aan zijn derde periode in de Senaat. Hij houdt zich sinds 2011 onder meer bezig met financiën namens de partij van Geert Wilders.

Lees ook: De Statenverkiezingen en de Eerste Kamer: vijf vragen

Zetelverdeling
De VVD heeft net zoveel zetels behaald in de Eerste Kamer als Forum voor Democratie. Beide partijen krijgen 12 zetels. In een prognose direct na de Provinciale Statenverkiezingen was Forum nog de grootste partij met 13 zetels. De VVD eindigde toen op 12. De uitslag is verder als volgt: CDA 9 zetels, D66 7, PVV 5, SP 4, PvdA 6, GroenLinks 8, ChristenUnie 4, 50PLUS 2, Partij voor de Dieren 3 en Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) 1 en SGP 2.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen