Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf jaar cel voor politiemol Mark M. uit Weert

Geplaatst opmaandag 19 februari 2018 - 14:01

Politiemol Mark M. uit Weert is veroordeeld tot vijf jaar cel.

Dat is net zoveel als het Openbaar Ministerie eerder heeft geëist. Ook mag hij tien jaar lang geen openbaar ambt uitoefenen.

Grootschalig lekken
De rechtbank in Den Bosch oordeelde dat de Weertenaar zich schuldig heeft gemaakt aan het op grote schaal lekken van geheime politie-informatie aan 52 'abonnees' uit het criminele circuit. "Hij heeft het ambtsgeheim geschonden, het vertrouwen geschaad en het politie-optreden gefrustreerd", zo oordeelde de rechter.

Niet aanwezig
M. was maandag zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Daardoor was het niet mogelijk hem ter plekke aan te houden en naar de gevangenis te brengen, zoals de rechtbank graag had gezien. Ook dat was conform de eis. Na zijn voorwaardelijke vrijlating is M. verhuisd naar Oekraïne.

AIVD
M. kwam in 2009 bij de politie in dienst. Hij kwam daar op een plek waar hij toegang had tot informatie van de recherche, al had hij daar nog geen goedkeuring voor gekregen. Na maanden bleek uit een onderzoek van de AIVD dat hij niet geschikt werd geacht voor zulke vertrouwelijke informatie. M. werd daarna overgeplaatst naar de verkeerspolitie, maar toch hield hij toegang tot onderzoeksdossiers.

Lees ook: Justitie eist 5 jaar tegen politiemol Mark M.

Informanten
M. liep tegen de lamp toen de politie informanten inzette, en de politiemol hen ook van geheime informatie voorzag. Dat gebeurde in september 2015. Na zijn aanhouding bleek dat er nog talloze andere politiemensen toegang hadden tot vertrouwelijke dossiers, zonder dat ze daarvoor de juiste screening hadden doorlopen. Daarop begon de politie met een grote inhaal-actie om te voorkomen dat onbevoegden nog aan geheime informatie zouden kunnen komen.

Media-aandacht
Bij de behandeling van de zaak verweerde M. zich door te zeggen dat hij door alle media-aandacht al gestraft was. Daar ging de rechter niet in mee.

Scheiding der machten
Wel vond de rechtbank het ongepast dat een politiechef en de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie zich al voor de uitspraak hadden uitgelaten over de zaak. "De uitspraken van de voormalig kopschef en voormalig minister liepen vooruit op het rechterlijk oordeel, waarmee de scheiding der machten regelmatig met voeten werd getreden."

Maximale straf
De rechtbank heeft besloten om M. de maximale straf te geven "omdat de samenleving zo lang mogelijk beschermd moet worden tegen een eventuele terugkeer van de verdachte naar een publiek ambt"

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen