Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf jaar cel voor brandstichtende stalker

Geplaatst opmaandag 22 juli 2019 - 17:03

Een 45-jarige Venlonaar is veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege het stalken van zijn ex-vriendin en het in brand steken van de auto en het kantoorpand van haar nieuwe vriend.

Daarnaast moet de man een schadevergoeding van 53.412,04 euro betalen, zo heeft de rechtbank Oost-Brabant maandag beslist. Ook krijgt hij een maximaal contact- en gebiedsverbod opgelegd.

Gluren
De man hield zich tussen februari en mei 2018 soms meerdere keren op bij de woning van zijn ex-vriendin in Arcen. Hij reed regelmatig langs met de auto of ging over het hek achter de woning gluren.

Molotovcocktail
In diezelfde periode bracht hij de nieuwe partner van zijn ex ook verschillende keren een bezoekje. In juni gooide hij een molotovcocktail bij zijn kantoor in Nuenen naar binnen. Ook heeft hij toen de auto van de de nieuwe vlam van zijn ex in brand gestoken.

Levensgevaar
Toen de Venlonaar een molotovcocktail naar binnen gooide, was niemand thuis. Desalniettemin vindt de rechtbank dat de hij met zijn actie de man in levensgevaar bracht. Verder vindt de rechter de Limburger met zijn gedrag veel impact had op de levenssfeer van zijn ex en haar familie."Dit ondanks meerdere aangiftes, stopgesprekken, gedragsaanwijzingen vanuit het Openbaar Ministerie en een eerdere strafrechtelijke veroordeling. Zeer zorgwekkend is ook dat het niet blijft bij belaging, maar dat de verdachte vanuit zijn wrok is overgegaan tot brandstichting", zo staat op de website van de rechtbank.

Complottheorie
Verder weegt volgens de rechter zwaar mee dat de Venlonaar de ernst van zijn acties niet inziet. Hij was zich van geen kwaad bewust. "Integendeel, de verdachte volhardt stellig in een complottheorie waarin het de slachtoffers zijn die hem juist belagen en die de branden hebben gesticht en in zijn schoenen proberen te schuiven, terwijl daar geen enkele aanwijzing voor is", aldus de rechtbank."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen