Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vijf akkoorden, tien toonladders, meer heb je niet nodig'

Geplaatst opzaterdag 14 mei 2022 - 14:04

Urmondenaar Werner Janssen ontwikkelde een lesmethode om jazz te leren spelen, om te improviseren. Een methode die hij zelf vergelijkt met het leren van een taal: "Wat ik de mensen leer is om je met een paar woorden al verstaanbaar te kunnen maken."

Janssen woont en werkt in Amsterdam. Hij speelt als freelance musicus voor onder meer het Metropole Orkest en hij geeft les. Janssen groeide op in Urmond waar zijn liefde voor muziek op zijn vijfde ontstond, vertelt hij in L1 Cultuurcafe: "Pap kwam een keer thuis met een langwerpig koffertje. En in dat koffertje zat een instrument. Een sopraan-sax. Ik kreeg er meteen een goed geluid uit en ik was gefascineerd dat ik andere noten hoorde als ik met mijn vingertjes andere kleppen indrukte. Sinds die dag ben ik gegrepen door de magie van muziek."

Wiskunde
Janssen ging bij de plaatselijke fanfare Sint Martinus, waar hij bugel speelde. Op zijn elfde volgde de switch naar saxofoon, maar ondanks zijn liefde voor muziek ging hij in eerste instantie toch niet naar het conservatorium: "Ik ging wiskunde studeren. Ja, met muziek moet je toch maar zien dat je er geld mee kunt verdienen. Ik ben afgestudeerd wiskundige, heb nog een blauwe maandag bij Fokker op Schiphol gewerkt. Maar ik merkte al heel snel, dit wordt hem niet. En toen ben ik alsnog conservatorium gaan doen."

Janssen ging naar het conservatorium in Hilversum om jazz te studeren. "Jazz was het echt helemaal voor mij. Altijd al. Waar anderen op hun tienerkamer over Michael Jackson droomden, luisterde ik op maandagavond altijd stiekem naar de radio. Toen had je het programma Swing Time, dat was altijd smullen. Dat waren mijn helden."

Lesmethode
Janssen studeerde af in 2000. Behalve zelf musiceren geeft hij dus ook les, onder meer in improviseren. Samen met trompettist Ruud Breuls, met wie Janssen samen opgroeide in Urmond, schreef hij in coronatijd een lesmethode: "Mijn filosofie is; als je wilt jazz wil leren spelen, als je wil improviseren, moet je andere mensen gaan na-apen. Het is hetzelfde als leren spreken, je doet je ouders na. Met improviseren aap je je muzikale ouders na. Je moet leren spreken op je instrument."

Charlie Parker
De jazz-taal die Janssen zijn leerlingen wil laten spreken is de bepop, een stijl die rond 1940 werd ‘uitgevonden’ door Charlie Parker. Janssen: "Vijf akkoorden, tien toonladders, meer is het eigenlijk niet. Als je dat door elkaar gooit krijg je de leukste solo’s. Wat ik de mensen eigenlijk leer is om zich met een paar woorden al verstaanbaar te kunnen maken. En dat is toch het leukste dat er is!"

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen