Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf aanhoudingen bij ongeregeldheden Maastricht

Geplaatst opzondag 15 november 2020 - 19:28

Tijdens een grote tegendemonstratie van voorstanders van Zwarte Piet in Maastricht zondag zijn vijf mensen aangehouden, omdat ze de politie bekogeld hadden met verschillende objecten, waaronder vuurwerk.

Daarbij raakte een medewerker van de politie gewond, meldt de driehoek van politie, justitie en burgemeester in Maastricht. Camerabeelden uit de binnenstad worden nog bekeken om te zien of er meer strafbare feiten zijn gepleegd.

Tegendemonstratie
Honderden voorstanders van Zwarte Piet meldden zich zondagmiddag in de binnenstad om te protesteren tegen een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Voor die demonstratie van KOZP had de gemeente een vergunning verleend.

Lees ook: ME slaags met tegendemonstranten KOZP

Demonstreren is grondrecht
"Demonstreren is een grondrecht, een demonstratie kan daarom niet zomaar verboden worden. Het is onze plicht dat grondrecht te beschermen, ook in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen. Dat mensen die demonstratie hebben willen verstoren, is niet goed te praten," zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. Ze betreurt de ongeregeldheden.

Inzet ME
De politie had al rekening gehouden met een mogelijke inzet tijdens de aangekondigde demonstratie van actiegroep KOZP. Op basis van informatie die de politie zaterdag kreeg, werd zondag nog verder opgeschaald. Volgens de driehoek verzamelden zich 's middags 'diverse andere groeperingen' in Maastricht, die er vooral op uit waren om de vreedzame demonstratie te verstoren.

Toen op diverse plaatsen in de binnenstad onrust ontstond, is de ME ingezet. Maar daardoor lijkt de vlam nog verder in de pan te zijn geslagen: politie en ME werden bekogeld met diverse objecten en vuurwerk. Daarbij liep een medewerker van de politie gehoorschade op; de agent moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. Drie van de aangehouden verdachten die met vuurwerk hadden gegooid, worden verdacht van poging tot zware mishandeling.

Afgevoerd met bewaking
De demonstranten van KOZP gaven op een bepaald moment aan dat ze de demonstratie wilden beëindigen omdat ze zich niet meer veilig voelden. Zij werden met een politiekordon weggevoerd. Pas toen de demonstranten van KOZP waren weggevoerd en het harder begon te regenen, namen de rellen wat af.

Tegendemonstranten niet georganiseerd
Burgemeester Penn-te Strake zei dat collega-burgemeesters van steden waar KOZP de komende tijd gaat demonstreren zeker naar de gebeurtenissen in Maastricht zullen kijken om daarvan te leren. Zelf heeft ze dit weekend tot tweemaal toe met haar collega in Breda gebeld om te horen hoe het daar tijdens de demonstratie van KOZP zaterdag was gegaan. Verder zei ze nog dat er geen organisatie achter de groep tegendemonstranten zat. Zij sluit niet uit dat voetbalhooligans zich onder de demonstranten bevonden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen