Overslaan en naar de inhoud gaan

Vierhouten: van commentaarcabine naar ploegleiderswagen

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 8:00

Aart Vierhouten versloeg vorig jaar als commentator van L1-sportradio de overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race.

In de editie van dit jaar zit hij aan het stuur van de ploegleidersauto van het Team Qhubeka -ASSOS.

Vierhouten is op zijn plek
Vierhouten werkt sinds het begin van dit seizoen bij de Zuid-Afrikaanse ploeg. De voormalige renner geeft aan dat hij zich als een vis in het water voelt bij deze ploeg. Hij had als ploegleider al de nodige ervaring opgedaan bij onder andere Vacansoleil-DCM en als bondscoach bij wielerbond KNWU.

Video: L1

Het ging hard
In de Ronde van de Provence maakte hij in februari zijn rentree als ploegleider. "Het ging ontzettend hard", zegt Vierhouten met een grote glimlach op zijn gezicht. "En het ging niet alleen hard in het peloton, maar ook in de ploegleidersauto."

Ubuntu
Vierhouten geeft vol trots een rondleiding door de service course van de ploeg in het Brabantse Oosterhout. Op de grote toegangspoort hangt het belangrijkste woord van het team: "UBUNTU". Het woord komt voor in de Bantoetalen van Zuidelijk Afrika en wordt gezien als een traditioneel Afrikaanse spreuk. Het is het geloof in een gedeelde samenwerking waardoor de gehele mensheid verbonden wordt.

Samen eten
En die verbondenheid straalt de ploeg ook uit in de service course. Iedereen is even belangrijk, van mecanicien tot ploegleider, van verzorger tot renner. In Zuid-Afrika is het een goed gebruik dat gasten mee aan tafel gaan. Dat goede gebruik wordt dan ook in Oosterhout voortgezet wanneer de verslaggever en de cameraman rond het middaguur mee mogen lunchen met de ploeg.

Ploegmanager Douglas Ryder zegt gekscherend: "Bij welke ploeg maak je het mee dat de grote baas koffie inschenkt? Nou hier dus."

Nederland
Volgens Ryder was het logisch dat ze Nederland hebben uitgekozen als standplaats in Europa. "Nederland is het centrum van de wielersport en daar willen we midden tussen in zitten. Daarbij is dit ook een uitstekende plaats om richting alle koersen in Europa te gaan."

Simon Clarke
Aart Vierhouten zag vorig jaar vanuit het raam van de commentaarcabine een ontketende Van der Poel winnen. Simon Clarke werd tweede. De Australiër is zondag één van de kopmannen van Team Qhebeka-Assos. Vierhouten geeft aan dat ze hem wel weer heel graag op het podium willen hebben.

Zwaar rondje
"We zijn eigenlijk al bijna een maand bezig met de voorbereiding van de Amstel Gold Race. Het zal een andere koers zijn dan andere jaren. Ik heb het rondje zelf nog op het wereldkampioenschap van 1998 gereden en ik kan je vertellen dat het heel zwaar is", zegt Vierhouten.

Champagne mee de vrachtwagen
Er is veel vertrouwen in een succesvolle Amstel Gold Race. Vierhouten pakt om dat te tonen een fles champagne uit een rek en zet deze alvast in de vrachtwagen. "Niet vergeten, champagne moet mee. En goed koud zetten", roept hij door het gebouw.

Zondag rond de klok van 17:45 uur zal het duidelijk worden of de champagne ook daadwerkelijk geopend kan geworden.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen