Overslaan en naar de inhoud gaan

Vierdaagse Edelchemie begonnen bij rechtbank Roermond

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2016 - 14:05

Bij de rechtbank in Roermond is dinsdag de rechtszaak begonnen tegen reclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

Vergunning en vervuiling
Justitie verwijt de directeur en zijn partner onder meer de opslag van afvalstoffen zonder de daarvoor benodigde vergunning. Ook zouden er afvalstoffen in de bodem terecht zijn gekomen. Hun zoons worden door justitie onder meer verdacht van de opslag van afvalwater op een manier waardoor de bodem verontreinigd kon raken. Voor de inhoudelijke behandeling heeft de rechtbank vier dagen uitgetrokken.

Afval
Al in 2005 werd Edelchemie op last van de provincie gesloten. Volgens justitie heeft het reclyclingsbedrijf daarna jarenlang illegaal afvalstoffen op het terrein gestald.

Onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek tegen leidinggevenden van Edelchemie en zusterbedrijf Phoenica startte in 2012. In augustus van dat jaar traden provincie en gemeente Maasgouw hard op tegen het bedrijf. Er was volgens de provincie sprake van een acuut gevaar voor mens en milieu. Het terrein werd afgezet en er kwam tijdelijk 24-uursbewaking.

Buitenproportioneel
Van de kant van Edelchemie is altijd met klem bestreden dat er sprake was van een gezondheidsrisico. De aanpak van de autoriteiten werd daar als buitenproportioneel gezien en slechts bedoeld om het bedrijf op kosten te jagen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vanaf maandag vijf zittingsdagen voor zaak-Edelchemie
Rechtszaak Edelchemie aangehouden na TIA hoofdverdachte
Eis 16 maanden cel tegen Edelchemie-directeur Nevels (82)
Vervuiling Edelchemie veel sneller bij waterwingebied
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen