Overslaan en naar de inhoud gaan

Vierdaagse Edelchemie begonnen bij rechtbank Roermond

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2016 - 14:05

Bij de rechtbank in Roermond is dinsdag de rechtszaak begonnen tegen reclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

Vergunning en vervuiling
Justitie verwijt de directeur en zijn partner onder meer de opslag van afvalstoffen zonder de daarvoor benodigde vergunning. Ook zouden er afvalstoffen in de bodem terecht zijn gekomen. Hun zoons worden door justitie onder meer verdacht van de opslag van afvalwater op een manier waardoor de bodem verontreinigd kon raken. Voor de inhoudelijke behandeling heeft de rechtbank vier dagen uitgetrokken.

Afval
Al in 2005 werd Edelchemie op last van de provincie gesloten. Volgens justitie heeft het reclyclingsbedrijf daarna jarenlang illegaal afvalstoffen op het terrein gestald.

Onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek tegen leidinggevenden van Edelchemie en zusterbedrijf Phoenica startte in 2012. In augustus van dat jaar traden provincie en gemeente Maasgouw hard op tegen het bedrijf. Er was volgens de provincie sprake van een acuut gevaar voor mens en milieu. Het terrein werd afgezet en er kwam tijdelijk 24-uursbewaking.

Buitenproportioneel
Van de kant van Edelchemie is altijd met klem bestreden dat er sprake was van een gezondheidsrisico. De aanpak van de autoriteiten werd daar als buitenproportioneel gezien en slechts bedoeld om het bedrijf op kosten te jagen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vanaf maandag vijf zittingsdagen voor zaak-Edelchemie
Rechtszaak Edelchemie aangehouden na TIA hoofdverdachte
Eis 16 maanden cel tegen Edelchemie-directeur Nevels (82)
Vervuiling Edelchemie veel sneller bij waterwingebied
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen