Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier pilotprojecten over asbest en energie

Geplaatst opvrijdag 21 oktober 2016 - 12:02

De provincie gaat aan de slag met vier voorbeeldprojecten op het gebied van asbestsanering en duurzame energie.

Dat blijkt uit het actieprogramma 'Asbest en Energie' van SP-gedeputeerde Daan Prevoo.

Asbestwijk
Vanaf 1 januari 2024 zijn asbestdaken verboden. Het provinciebestuur wil het verwijderen van die daken koppelen aan verduurzaming en het opwekken van groene energie. Zo is het de bedoeling dat in Parkstad een complete wijk met honderd woningen in één keer aan te pakken.

Boerendaken
Een tweede project heeft tot doel om collectief daken te saneren bij agrariërs in Noord-Limburg. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de Rabobank, de gemeenten Horst aan de Maas en Venray en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

Scan
Verder is er een project om 330 zogeheten
dakscans uit te laten voeren bij bedrijven om de mogelijkheden voor sanering en duurzaamheid in beeld te brengen. De 33 Limburgse gemeenten zijn 'uitgedaagd' om ieder 10 bedrijven bereid te vinden zo'n scan te laten uitvoeren, zo staat in het actieprogramma.

Monumentaal asbest
Een vierde voorbeeldproject zijn monumentale panden in
kloosterdorp Steyl. De monumentale status van een pand bemoeilijkt vaak de asbestsanering. In Steyl wordt nu geprobeerd dat te doorbreken. In het coalitie-akkoord is 100 miljoen euro uitgetrokken voor de koppeling van asbestsanering en duurzame energie. Dat gebeurt via een zogeheten revolverend fonds. Daarbij worden leningen verstrekt die later weer terugvloeien in de provinciekas.

Asbestcongres
Inmiddels zijn ook twee prominente sprekers bekend op het jaarlijkse Nationaal
Asbestcongres dat op 8 november in theater De Maaspoort in Venlo wordt gehouden. PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma en voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zullen daar het woord voeren.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Al sinds mei asbest op de weg in Roerdalen
Rechtszaak Edelchemie aangehouden na TIA hoofdverdachte
Maaswater krijgt een mager zesje
Politieke zorgen om vervuiling Maas door Chemelot
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen