Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier op tien Limburgers werkt vaker thuis en dat bevalt

Geplaatst opzaterdag 21 november 2020 - 12:00

Vanwege de coronacrisis adviseert het kabinet nadrukkelijk om thuis te werken waar dat kan. Vier op de tien Limburgers doen dat ook (41,2 procent). En een ruime meerderheid van die thuiswerkers is er positief over.

Liefst 68,9 procent van de thuiswerkers geeft aan het thuiswerken als positief te ervaren. Dat blijkt uit de vierde enquête Staat van Limburg, die onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1 heeft gehouden. Aan de representatieve steekproef hebben 301 Limburgers deelgenomen.

In de enquête valt op dat 25- tot en met 45-jarigen het meest positief zijn over het thuiswerken. Volgens Roger Schils van onderzoeksbureau Etil ervaren deze mensen dat als prettig omdat ze in een andere fase zitten dan jongeren (instromers) en mensen die al wat meer op het einde van hun werkzame leven zitten. "Dat is wat ik intern bij ons en uit gesprekken met ondernemers merk."

Jongeren werken minste thuis
Vijf op de tien respondenten werkt een deel van de werkweek thuis en 42,3 procent doet dat alle werkdagen. Slechts 8 procent beslist om thuis te werken wanneer dat uitkomt. Mensen van 24 jaar en jonger werken het minst thuis. Ze geven het vaakst aan dat ze thuis geen goede werkplek hebben en dat thuiswerken voor hen minder voordelen heeft. Ze kunnen zich thuis wél beter concentreren, maar hebben tegelijkertijd het idee niet productiever te zijn.

Van de ondervraagden die aangeven niet thuis te werken, zegt het grootste deel dat dit niet kan in verband met hun baan. Het gaat dan bijvoorbeeld om werknemers in de horeca of landbouw.

Roger Schils van onderzoeksbureau Etil over de voor- en nadelen van thuiswerken:

Voordelen
Minder reistijd wordt als grootste voordeel gezien door de thuiswerkers (35,9 procent). Maar ook het hebben van meer zelfstandigheid en het beter kunnen indelen van tijd wordt als positief gezien (18,2 procent). Daarnaast is 14,3 procent productiever thuis en zorgt het thuiswerken voor een betere concentratie (12 procent).

Volgens Schils van Etil blijkt uit onderzoek dat mensen die acht uur 'op de zaak' werken maar maximaal vier uur productief zijn. "Die effectiviteit stijgt thuis. Mensen zijn door thuiswerken productiever. En als werkgever zeg je dan: dat is een positief aspect."

Nadelen
Meer dan één derde mist sociaal contact met collega's. Vooral de leeftijdsgroep 25-45 jaar zegt het contact te missen. "Het contact is drastisch afgenomen", zegt Schils. "Daar zit echt een risico voor de toekomst wat betreft innovatie en co-creatie, dus het samenwerken binnen projecten voor klanten." Schils is bezorgd dat het lerend vermogen en de kennisoverdracht minder wordt door thuiswerken.

Een tweede nadeel dat aan thuiswerken kleeft is dat het afstemmen van werk met de collega's niet altijd soepel verloopt (18 procent). Eén op de zes ervaart helemaal geen nadelen. Hetzelfde percentage zegt ook geen goede werkplek thuis te hebben.

Zo'n 10 procent van de mensen die nu vaker thuiswerken ziet er geen voordelen in. Deze mensen werken vooral in de zorg, onderwijs en overheidsinstellingen. En juist in die sectoren geeft men aan dat de scheiding tussen werk en privé in gevaar komt bij het thuiswerken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen