Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier op tien Limburgers werkt vaker thuis en dat bevalt

Geplaatst opzaterdag 21 november 2020 - 12:00

Vanwege de coronacrisis adviseert het kabinet nadrukkelijk om thuis te werken waar dat kan. Vier op de tien Limburgers doen dat ook (41,2 procent). En een ruime meerderheid van die thuiswerkers is er positief over.

Liefst 68,9 procent van de thuiswerkers geeft aan het thuiswerken als positief te ervaren. Dat blijkt uit de vierde enquête Staat van Limburg, die onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1 heeft gehouden. Aan de representatieve steekproef hebben 301 Limburgers deelgenomen.

In de enquête valt op dat 25- tot en met 45-jarigen het meest positief zijn over het thuiswerken. Volgens Roger Schils van onderzoeksbureau Etil ervaren deze mensen dat als prettig omdat ze in een andere fase zitten dan jongeren (instromers) en mensen die al wat meer op het einde van hun werkzame leven zitten. "Dat is wat ik intern bij ons en uit gesprekken met ondernemers merk."

Jongeren werken minste thuis
Vijf op de tien respondenten werkt een deel van de werkweek thuis en 42,3 procent doet dat alle werkdagen. Slechts 8 procent beslist om thuis te werken wanneer dat uitkomt. Mensen van 24 jaar en jonger werken het minst thuis. Ze geven het vaakst aan dat ze thuis geen goede werkplek hebben en dat thuiswerken voor hen minder voordelen heeft. Ze kunnen zich thuis wél beter concentreren, maar hebben tegelijkertijd het idee niet productiever te zijn.

Van de ondervraagden die aangeven niet thuis te werken, zegt het grootste deel dat dit niet kan in verband met hun baan. Het gaat dan bijvoorbeeld om werknemers in de horeca of landbouw.

Roger Schils van onderzoeksbureau Etil over de voor- en nadelen van thuiswerken:

Voordelen
Minder reistijd wordt als grootste voordeel gezien door de thuiswerkers (35,9 procent). Maar ook het hebben van meer zelfstandigheid en het beter kunnen indelen van tijd wordt als positief gezien (18,2 procent). Daarnaast is 14,3 procent productiever thuis en zorgt het thuiswerken voor een betere concentratie (12 procent).

Volgens Schils van Etil blijkt uit onderzoek dat mensen die acht uur 'op de zaak' werken maar maximaal vier uur productief zijn. "Die effectiviteit stijgt thuis. Mensen zijn door thuiswerken productiever. En als werkgever zeg je dan: dat is een positief aspect."

Nadelen
Meer dan één derde mist sociaal contact met collega's. Vooral de leeftijdsgroep 25-45 jaar zegt het contact te missen. "Het contact is drastisch afgenomen", zegt Schils. "Daar zit echt een risico voor de toekomst wat betreft innovatie en co-creatie, dus het samenwerken binnen projecten voor klanten." Schils is bezorgd dat het lerend vermogen en de kennisoverdracht minder wordt door thuiswerken.

Een tweede nadeel dat aan thuiswerken kleeft is dat het afstemmen van werk met de collega's niet altijd soepel verloopt (18 procent). Eén op de zes ervaart helemaal geen nadelen. Hetzelfde percentage zegt ook geen goede werkplek thuis te hebben.

Zo'n 10 procent van de mensen die nu vaker thuiswerken ziet er geen voordelen in. Deze mensen werken vooral in de zorg, onderwijs en overheidsinstellingen. En juist in die sectoren geeft men aan dat de scheiding tussen werk en privé in gevaar komt bij het thuiswerken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen