Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier op tien Limburgers werkt vaker thuis en dat bevalt

Geplaatst opzaterdag 21 november 2020 - 12:00

Vanwege de coronacrisis adviseert het kabinet nadrukkelijk om thuis te werken waar dat kan. Vier op de tien Limburgers doen dat ook (41,2 procent). En een ruime meerderheid van die thuiswerkers is er positief over.

Liefst 68,9 procent van de thuiswerkers geeft aan het thuiswerken als positief te ervaren. Dat blijkt uit de vierde enquête Staat van Limburg, die onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1 heeft gehouden. Aan de representatieve steekproef hebben 301 Limburgers deelgenomen.

In de enquête valt op dat 25- tot en met 45-jarigen het meest positief zijn over het thuiswerken. Volgens Roger Schils van onderzoeksbureau Etil ervaren deze mensen dat als prettig omdat ze in een andere fase zitten dan jongeren (instromers) en mensen die al wat meer op het einde van hun werkzame leven zitten. "Dat is wat ik intern bij ons en uit gesprekken met ondernemers merk."

Jongeren werken minste thuis
Vijf op de tien respondenten werkt een deel van de werkweek thuis en 42,3 procent doet dat alle werkdagen. Slechts 8 procent beslist om thuis te werken wanneer dat uitkomt. Mensen van 24 jaar en jonger werken het minst thuis. Ze geven het vaakst aan dat ze thuis geen goede werkplek hebben en dat thuiswerken voor hen minder voordelen heeft. Ze kunnen zich thuis wél beter concentreren, maar hebben tegelijkertijd het idee niet productiever te zijn.

Van de ondervraagden die aangeven niet thuis te werken, zegt het grootste deel dat dit niet kan in verband met hun baan. Het gaat dan bijvoorbeeld om werknemers in de horeca of landbouw.

Roger Schils van onderzoeksbureau Etil over de voor- en nadelen van thuiswerken:

Voordelen
Minder reistijd wordt als grootste voordeel gezien door de thuiswerkers (35,9 procent). Maar ook het hebben van meer zelfstandigheid en het beter kunnen indelen van tijd wordt als positief gezien (18,2 procent). Daarnaast is 14,3 procent productiever thuis en zorgt het thuiswerken voor een betere concentratie (12 procent).

Volgens Schils van Etil blijkt uit onderzoek dat mensen die acht uur 'op de zaak' werken maar maximaal vier uur productief zijn. "Die effectiviteit stijgt thuis. Mensen zijn door thuiswerken productiever. En als werkgever zeg je dan: dat is een positief aspect."

Nadelen
Meer dan één derde mist sociaal contact met collega's. Vooral de leeftijdsgroep 25-45 jaar zegt het contact te missen. "Het contact is drastisch afgenomen", zegt Schils. "Daar zit echt een risico voor de toekomst wat betreft innovatie en co-creatie, dus het samenwerken binnen projecten voor klanten." Schils is bezorgd dat het lerend vermogen en de kennisoverdracht minder wordt door thuiswerken.

Een tweede nadeel dat aan thuiswerken kleeft is dat het afstemmen van werk met de collega's niet altijd soepel verloopt (18 procent). Eén op de zes ervaart helemaal geen nadelen. Hetzelfde percentage zegt ook geen goede werkplek thuis te hebben.

Zo'n 10 procent van de mensen die nu vaker thuiswerken ziet er geen voordelen in. Deze mensen werken vooral in de zorg, onderwijs en overheidsinstellingen. En juist in die sectoren geeft men aan dat de scheiding tussen werk en privé in gevaar komt bij het thuiswerken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen