Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen voor mbo Noord- en Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:13

Om de baankansen van mbo-studenten in Noord- en Midden-Limburg te vergroten, is vier miljoen euro uitgetrokken. Het geld gaat naar technische opleidingen in de maakindustrie van Gilde Opleidingen in Venray, Venlo, Roermond en Weert.

"Denk daarbij aan mechatronica", zegt directeur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen. Mechatronica is een samensmelting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. "Maar denk ook aan constructiewerk, zoals lassen."

State of the art
Het punt is volgens Van de Laar dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan en bedrijven de nieuwste machines hebben, terwijl scholen die nooit kunnen betalen. "Daarom gaan studenten bij die bedrijven leren hoe de machines werken en krijgen zij daar les van de experts van die bedrijven." Het mes snijdt volgens Van de Laar aan twee kanten: "Dat personeel krijgt een didactische opleiding en de studenten zijn op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen."

Werkvloer
De studenten leren niet alleen machinevaardigheid. Ze krijgen ook inzicht in veiligheid, logistiek, materiaalaanvoer en collegialiteit. "Zaken die op de werkvloer vanzelfsprekend zijn, maar die je als student in een onderwijsomgeving niet of nauwelijks tegenkomt."

Geldschieters
Het geld komt van het ministerie van Onderwijs, de Provincie Limburg, Gilde Opleidingen, Fontys, het Regionaal Investeringsfonds MBO en het bedrijfsleven. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Leolux, Bruynzeel en Océ.

CIVM
De vier miljoen euro gaan naar het nieuwe Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie (CIVM). Dat instituut probeert het mbo-onderwijs in Noord- en Midden-Limburg beter af te stemmen met de maakindustrie in die delen van de provincie. Het is een eenmalige bijdrage voor een periode van vier jaar. "Daarna moet het CIVM op eigen benen kunnen staan", licht Van de Laar toe.

Samenwerking
Gilde Opleidingen richt zich al enkele jaren op samenwerking met het bedrijfsleven. Voorbeelden daarvan zijn instituten als het Centrum voor Logistiek Vakmanschap en Zorgtechniek Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen