Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen voor mbo Noord- en Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:13

Om de baankansen van mbo-studenten in Noord- en Midden-Limburg te vergroten, is vier miljoen euro uitgetrokken. Het geld gaat naar technische opleidingen in de maakindustrie van Gilde Opleidingen in Venray, Venlo, Roermond en Weert.

"Denk daarbij aan mechatronica", zegt directeur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen. Mechatronica is een samensmelting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. "Maar denk ook aan constructiewerk, zoals lassen."

State of the art
Het punt is volgens Van de Laar dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan en bedrijven de nieuwste machines hebben, terwijl scholen die nooit kunnen betalen. "Daarom gaan studenten bij die bedrijven leren hoe de machines werken en krijgen zij daar les van de experts van die bedrijven." Het mes snijdt volgens Van de Laar aan twee kanten: "Dat personeel krijgt een didactische opleiding en de studenten zijn op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen."

Werkvloer
De studenten leren niet alleen machinevaardigheid. Ze krijgen ook inzicht in veiligheid, logistiek, materiaalaanvoer en collegialiteit. "Zaken die op de werkvloer vanzelfsprekend zijn, maar die je als student in een onderwijsomgeving niet of nauwelijks tegenkomt."

Geldschieters
Het geld komt van het ministerie van Onderwijs, de Provincie Limburg, Gilde Opleidingen, Fontys, het Regionaal Investeringsfonds MBO en het bedrijfsleven. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Leolux, Bruynzeel en Océ.

CIVM
De vier miljoen euro gaan naar het nieuwe Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie (CIVM). Dat instituut probeert het mbo-onderwijs in Noord- en Midden-Limburg beter af te stemmen met de maakindustrie in die delen van de provincie. Het is een eenmalige bijdrage voor een periode van vier jaar. "Daarna moet het CIVM op eigen benen kunnen staan", licht Van de Laar toe.

Samenwerking
Gilde Opleidingen richt zich al enkele jaren op samenwerking met het bedrijfsleven. Voorbeelden daarvan zijn instituten als het Centrum voor Logistiek Vakmanschap en Zorgtechniek Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen