Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen voor mbo Noord- en Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:13

Om de baankansen van mbo-studenten in Noord- en Midden-Limburg te vergroten, is vier miljoen euro uitgetrokken. Het geld gaat naar technische opleidingen in de maakindustrie van Gilde Opleidingen in Venray, Venlo, Roermond en Weert.

"Denk daarbij aan mechatronica", zegt directeur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen. Mechatronica is een samensmelting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. "Maar denk ook aan constructiewerk, zoals lassen."

State of the art
Het punt is volgens Van de Laar dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan en bedrijven de nieuwste machines hebben, terwijl scholen die nooit kunnen betalen. "Daarom gaan studenten bij die bedrijven leren hoe de machines werken en krijgen zij daar les van de experts van die bedrijven." Het mes snijdt volgens Van de Laar aan twee kanten: "Dat personeel krijgt een didactische opleiding en de studenten zijn op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen."

Werkvloer
De studenten leren niet alleen machinevaardigheid. Ze krijgen ook inzicht in veiligheid, logistiek, materiaalaanvoer en collegialiteit. "Zaken die op de werkvloer vanzelfsprekend zijn, maar die je als student in een onderwijsomgeving niet of nauwelijks tegenkomt."

Geldschieters
Het geld komt van het ministerie van Onderwijs, de Provincie Limburg, Gilde Opleidingen, Fontys, het Regionaal Investeringsfonds MBO en het bedrijfsleven. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Leolux, Bruynzeel en Océ.

CIVM
De vier miljoen euro gaan naar het nieuwe Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie (CIVM). Dat instituut probeert het mbo-onderwijs in Noord- en Midden-Limburg beter af te stemmen met de maakindustrie in die delen van de provincie. Het is een eenmalige bijdrage voor een periode van vier jaar. "Daarna moet het CIVM op eigen benen kunnen staan", licht Van de Laar toe.

Samenwerking
Gilde Opleidingen richt zich al enkele jaren op samenwerking met het bedrijfsleven. Voorbeelden daarvan zijn instituten als het Centrum voor Logistiek Vakmanschap en Zorgtechniek Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen