Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen voor mbo Noord- en Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:13

Om de baankansen van mbo-studenten in Noord- en Midden-Limburg te vergroten, is vier miljoen euro uitgetrokken. Het geld gaat naar technische opleidingen in de maakindustrie van Gilde Opleidingen in Venray, Venlo, Roermond en Weert.

"Denk daarbij aan mechatronica", zegt directeur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen. Mechatronica is een samensmelting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. "Maar denk ook aan constructiewerk, zoals lassen."

State of the art
Het punt is volgens Van de Laar dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan en bedrijven de nieuwste machines hebben, terwijl scholen die nooit kunnen betalen. "Daarom gaan studenten bij die bedrijven leren hoe de machines werken en krijgen zij daar les van de experts van die bedrijven." Het mes snijdt volgens Van de Laar aan twee kanten: "Dat personeel krijgt een didactische opleiding en de studenten zijn op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen."

Werkvloer
De studenten leren niet alleen machinevaardigheid. Ze krijgen ook inzicht in veiligheid, logistiek, materiaalaanvoer en collegialiteit. "Zaken die op de werkvloer vanzelfsprekend zijn, maar die je als student in een onderwijsomgeving niet of nauwelijks tegenkomt."

Geldschieters
Het geld komt van het ministerie van Onderwijs, de Provincie Limburg, Gilde Opleidingen, Fontys, het Regionaal Investeringsfonds MBO en het bedrijfsleven. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Leolux, Bruynzeel en Océ.

CIVM
De vier miljoen euro gaan naar het nieuwe Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie (CIVM). Dat instituut probeert het mbo-onderwijs in Noord- en Midden-Limburg beter af te stemmen met de maakindustrie in die delen van de provincie. Het is een eenmalige bijdrage voor een periode van vier jaar. "Daarna moet het CIVM op eigen benen kunnen staan", licht Van de Laar toe.

Samenwerking
Gilde Opleidingen richt zich al enkele jaren op samenwerking met het bedrijfsleven. Voorbeelden daarvan zijn instituten als het Centrum voor Logistiek Vakmanschap en Zorgtechniek Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen