Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen voor mbo Noord- en Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:13

Om de baankansen van mbo-studenten in Noord- en Midden-Limburg te vergroten, is vier miljoen euro uitgetrokken. Het geld gaat naar technische opleidingen in de maakindustrie van Gilde Opleidingen in Venray, Venlo, Roermond en Weert.

"Denk daarbij aan mechatronica", zegt directeur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen. Mechatronica is een samensmelting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. "Maar denk ook aan constructiewerk, zoals lassen."

State of the art
Het punt is volgens Van de Laar dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan en bedrijven de nieuwste machines hebben, terwijl scholen die nooit kunnen betalen. "Daarom gaan studenten bij die bedrijven leren hoe de machines werken en krijgen zij daar les van de experts van die bedrijven." Het mes snijdt volgens Van de Laar aan twee kanten: "Dat personeel krijgt een didactische opleiding en de studenten zijn op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen."

Werkvloer
De studenten leren niet alleen machinevaardigheid. Ze krijgen ook inzicht in veiligheid, logistiek, materiaalaanvoer en collegialiteit. "Zaken die op de werkvloer vanzelfsprekend zijn, maar die je als student in een onderwijsomgeving niet of nauwelijks tegenkomt."

Geldschieters
Het geld komt van het ministerie van Onderwijs, de Provincie Limburg, Gilde Opleidingen, Fontys, het Regionaal Investeringsfonds MBO en het bedrijfsleven. Bedrijven die meedoen zijn onder meer Leolux, Bruynzeel en Océ.

CIVM
De vier miljoen euro gaan naar het nieuwe Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maakindustrie (CIVM). Dat instituut probeert het mbo-onderwijs in Noord- en Midden-Limburg beter af te stemmen met de maakindustrie in die delen van de provincie. Het is een eenmalige bijdrage voor een periode van vier jaar. "Daarna moet het CIVM op eigen benen kunnen staan", licht Van de Laar toe.

Samenwerking
Gilde Opleidingen richt zich al enkele jaren op samenwerking met het bedrijfsleven. Voorbeelden daarvan zijn instituten als het Centrum voor Logistiek Vakmanschap en Zorgtechniek Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen