Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen 'overlevingsgeld' voor cultuur

Geplaatst opdonderdag 14 mei 2020 - 7:00

De provincie en de acht grote en middelgrote Limburgse gemeenten zijn bereid vier miljoen euro op tafel te leggen ter ondersteuning van Limburgse culturele instellingen.

Het provinciebestuur schrijft dat in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven (D66).

Besluit
Het provinciebestuur wil 800.000 euro extra betalen voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Museumplein in Kerkrade. Nog eens 900.000 wil het uittrekken voor streekmusea, theaters, poppodia, urban-dance en instellingen die alleen provinciale subsidie krijgen. De negen grote en middelgrote Limburgse gemeenten trekken naar verwachting samen 2,3 miljoen euro uit voor hun gemeentelijke culturele voorzieningen. Zij nemen op zeer korte termijn een besluit over waar dat geld naar toe gaat.

Brief aan de minister
Minister Van Engelshoven trok vorige maand 300 miljoen euro extra uit om de gevolgen van de coronacrisis voor de culturele sector op te vangen. 30 miljoen daarvan, tien procent, is bedoeld voor cruciale regionale cultuurinstellingen in alle provincies. Daarbij stelt het bestuur wel als voorwaarde dat ook provincie en gemeenten mee betalen.

Concreet voorstel
In reactie daarop komt het provinciebestuur nu met een concreet voorstel voor in totaal 1,7 miljoen euro. Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) verwacht dat de minister nu ook boter bij de vis doet, al is nog onduidelijk welke criteria en regels zij gaat hanteren.

"Wij rekenen dan ook op een bijdrage vanuit de voorziening voor de regionale infrastructuur van eenzelfde omvang voor ónze keuze", zo staat in de brief.

Regionale spreiding
In de brief wordt ook verwezen naar een motie van de ChristenUnie die is aangenomen in de Tweede Kamer dat bij de uitwerking van het steunpakket regionale spreiding gewaarborgd moet zijn.

Naar verluidt zouden in Limburg in ieder geval poppodium De Bosuil in Weert, filmhuis Lumière in Maastricht, het Bonnefantenmuseum, het Theater aan het Vrijthof - beiden ook in Maastricht - en Parkstad Limburg Theaters met vestigingen in Heerlen en Kerkrade in aanmerking voor geld uit het potje voor regionale cultuurinstellingen.

Onverminderd grote zorgen
De gedeputeerde benadrukt in zijn brief aan minister Van Engelshoven verder dat 'wij net als u de extra middelen voor cultuur nadrukkelijk zien als een overlevingspakket'. Hij zegt ook de vele reacties te onderschrijven waaruit blijkt dat weliswaar mogelijk de eerste noden van de sector gelenigd kunnen worden 'maar dat het tekort aan middelen op de middellange en lange termijn en bijbehorende zorgen onverminderd groot blijven'.

Amateurkunst
Het provinciebestuur doet ook een oproep aan de minister om ook met een steunmaatregel te komen voor de amateurkunstenverenigingen 'op een vergelijkbare wijze als de bijdrage voor de sportverenigingen van 110 miljoen euro die minister Van Rijn van Sport heeft toegezegd'. Daarbij wordt verwezen naar een inventarisatie van het Huis voor de Kunsten waaruit blijkt dat de schade voor de amateurkunsten in Limburg tot 1 juli bijna 1,4 miljoen euro bedraagt.

Lees ook: 'Situatie amateurkunstsector schrijnend door coronacrisis'

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen