Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier miljoen 'overlevingsgeld' voor cultuur

Geplaatst opdonderdag 14 mei 2020 - 7:00

De provincie en de acht grote en middelgrote Limburgse gemeenten zijn bereid vier miljoen euro op tafel te leggen ter ondersteuning van Limburgse culturele instellingen.

Het provinciebestuur schrijft dat in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven (D66).

Besluit
Het provinciebestuur wil 800.000 euro extra betalen voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Museumplein in Kerkrade. Nog eens 900.000 wil het uittrekken voor streekmusea, theaters, poppodia, urban-dance en instellingen die alleen provinciale subsidie krijgen. De negen grote en middelgrote Limburgse gemeenten trekken naar verwachting samen 2,3 miljoen euro uit voor hun gemeentelijke culturele voorzieningen. Zij nemen op zeer korte termijn een besluit over waar dat geld naar toe gaat.

Brief aan de minister
Minister Van Engelshoven trok vorige maand 300 miljoen euro extra uit om de gevolgen van de coronacrisis voor de culturele sector op te vangen. 30 miljoen daarvan, tien procent, is bedoeld voor cruciale regionale cultuurinstellingen in alle provincies. Daarbij stelt het bestuur wel als voorwaarde dat ook provincie en gemeenten mee betalen.

Concreet voorstel
In reactie daarop komt het provinciebestuur nu met een concreet voorstel voor in totaal 1,7 miljoen euro. Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) verwacht dat de minister nu ook boter bij de vis doet, al is nog onduidelijk welke criteria en regels zij gaat hanteren.

"Wij rekenen dan ook op een bijdrage vanuit de voorziening voor de regionale infrastructuur van eenzelfde omvang voor ónze keuze", zo staat in de brief.

Regionale spreiding
In de brief wordt ook verwezen naar een motie van de ChristenUnie die is aangenomen in de Tweede Kamer dat bij de uitwerking van het steunpakket regionale spreiding gewaarborgd moet zijn.

Naar verluidt zouden in Limburg in ieder geval poppodium De Bosuil in Weert, filmhuis Lumière in Maastricht, het Bonnefantenmuseum, het Theater aan het Vrijthof - beiden ook in Maastricht - en Parkstad Limburg Theaters met vestigingen in Heerlen en Kerkrade in aanmerking voor geld uit het potje voor regionale cultuurinstellingen.

Onverminderd grote zorgen
De gedeputeerde benadrukt in zijn brief aan minister Van Engelshoven verder dat 'wij net als u de extra middelen voor cultuur nadrukkelijk zien als een overlevingspakket'. Hij zegt ook de vele reacties te onderschrijven waaruit blijkt dat weliswaar mogelijk de eerste noden van de sector gelenigd kunnen worden 'maar dat het tekort aan middelen op de middellange en lange termijn en bijbehorende zorgen onverminderd groot blijven'.

Amateurkunst
Het provinciebestuur doet ook een oproep aan de minister om ook met een steunmaatregel te komen voor de amateurkunstenverenigingen 'op een vergelijkbare wijze als de bijdrage voor de sportverenigingen van 110 miljoen euro die minister Van Rijn van Sport heeft toegezegd'. Daarbij wordt verwezen naar een inventarisatie van het Huis voor de Kunsten waaruit blijkt dat de schade voor de amateurkunsten in Limburg tot 1 juli bijna 1,4 miljoen euro bedraagt.

Lees ook: 'Situatie amateurkunstsector schrijnend door coronacrisis'

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen