Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier klachten over de verkiezingsuitslag in Limburg

Geplaatst opmaandag 22 maart 2021 - 17:16

Bij het hoofdstembureau voor de provincie Limburg zijn vier bezwaren ingediend tegen de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week woensdag.

Dat werd maandag gezegd tijdens een openbare (digitale) zitting waarbij de officiële uitslag voor Limburg bekend werd gemaakt. Vanwege technische problemen in het landelijk systeem begon die zitting pas om 12:00 uur in plaats van om 10:00 uur zoals gebruikelijk.

Wethouder GroenLinks
Twee van de bezwaren hebben betrekking op de uitslag van het stembureau in Swartbroek, gemeente Weert. Daar zou Geert Gabriëls, de nummer 15 op de lijst van GroenLinks, geen enkele stem hebben gehaald. Daarmee zou Swartbroek het enige stembureau in de gemeente zijn waar de wethouder van Weert op nul stemmen bleef steken. Tegelijk kreeg de nummer 16 op de GroenLinks-lijst - Daniëlle Hirsch uit Amsterdam - in dit stembureau acht stemmen. In heel Weert kreeg zij er elf. Volgens de twee bezwaarmakers kan dat niet kloppen. Zeker omdat één kiezer in Swartbroek hen heeft laten weten op Gabriëls te hebben gestemd. Ze gaan er dan ook van uit dat bij het noteren van de uitslag in het stemlokaal een fout is gemaakt. En de stemmen voor Gabriëls bij de kandidaat onder hem op de lijst terecht zijn gekomen. Vandaar dat ze bezwaar hebben aangetekend.

Gabriëls behaalde in Weert in totaal 1056 voorkeurstemmen. In heel Limburg waren dat er 2453. Weert was de enige gemeente in Nederland waar GroenLinks vooruitging, van 5,75 procent in 2017 naar 5,9 procent in 2021. GroenLinks zakte bij de verkiezingen van 14 naar 8 zetels.

Onzorgvuldigheden
Een derde bezwaar dat bij het hoofdstembureau is ingediend, gaat over vermeende onzorgvuldigheden bij het tellen van de stemmen in het stemlokaal in buurthuis ‘t Heitje in de Heerlense wijk Vrieheide. Ook zou de voorgeschreven procedure niet zijn gevolgd.

Willem Engel
Het vierde bezwaar is bij alle hoofdstembureaus in Nederland aangetekend en is afkomstig van de naamloze lijst 30. Daarachter gaat de actiegroep Viruswaarheid schuil van Anna Zeven en Willem Engel. Zij stonden op de eerste en tweede plaats. De lijst vraagt om een hertelling omdat er allerlei fouten bij het tellen van de stemmen zouden zijn gemaakt.

De vier bezwaren zijn - net als die van andere hoofdstembureaus in Nederland - ter beoordeling doorgestuurd naar het Centraal Stembureau oftewel de Kiesraad. Die stelt de definitieve uitslag vrijdag vast in een openbare zitting.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen