Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier jaar Hoes: van wietpas tot privéperikelen

Geplaatst opwoensdag 10 december 2014 - 18:37

Na ruim vier jaar komt er een einde aan de regeerperiode van Onno Hoes als burgemeester van Maastricht. Over wietpas, toyboy en een zwijgende gemeenteraad.

Onno Hoes (VVD) wordt op 1 november van 2010 benoemd als burgemeester van Maastricht. Een opvallende keuze, want de provinciehoofdstad kende nooit eerder een Joodse burgervader. Ook is Hoes de eerste stadsbestuurder sinds de oorlog die niet van een christelijke partij afkomstig is.

Albert Verlinde
Hoes, dan 49, is voor hij naar Maastricht vertrekt Statenlid en gedeputeerde in Noord-Brabant. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als echtgenoot van showbizzkoning en theaterproducent Albert Verlinde. De twee trouwen in 2001, een paar maanden na de invoering van het homohuwelijk.

Wietpas
Een van Hoes' speerpunten is de invoering van de wietpas. De pas wordt in 2012 ingevoerd, maar datzelfde jaar nog afgeschaft. Hoes wil het drugstoerisme in Maastricht alsnog aan banden leggen en besluit het zogenoemde ingezetenencriterium te handhaven. Vanaf dat moment kunnen alleen ingezetenen van Nederland nog drugs kopen in de Maastrichtse coffeeshops.

In de problemen
Hoes komt eind 2013 voor het eerst serieus in de problemen. Hij wordt zoenend gefotografeerd met een 24-jarige ‘toyboy’ in een Maastrichts hotel. Op dat moment heeft hij nog een relatie met Verlinde.

Scheiding
Een aantal partijen in de gemeenteraad tikt de burgemeester destijds op de vingers en laat hem beloven dat het bij dit incident blijft. In oktober van dit jaar maken Hoes en Verlinde bekend dat na 22 jaar lief en leed – waarvan 13 jaar getrouwd – een einde komt aan hun relatie.

Robbie Hasselt
Een week geleden raakt Hoes opnieuw in opspraak. Robbie Hasselt, een 20-jarige jongen uit Almere, post screenshots van privégesprekken met de burgemeester op zijn blog. Televisieprogramma PowNews zendt woensdag als klap op de vuurpijl verborgen camera-beelden van een afspraakje tussen Hoes en Hasselt. Dan wordt duidelijk dat de Maastrichtse burgemeester in de val is gelokt door Hasselt.

De beelden zorgen voor veel consternatie. De fractievoorzitters in de Maastrichtste gemeenteraad komen bij elkaar en spreken met Hoes. Woensdag maakt hij via een open brief bekend dat hij opstapt zodra zijn opvolger bekend is.

L1
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Onno Hoes stapt op als burgemeester van Maastricht
PvdA vindt vertrek Hoes 'niet noodzakelijk'
Voor zomervakantie nieuwe burgemeester Maastricht
D66 verrast door besluit Hoes
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen