Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier gevangenen op de vlucht na proefverlof

Geplaatst opwoensdag 13 maart 2019 - 17:00

Er zijn vier gevangenen op vrije voeten, terwijl ze nog een straf moeten uitzitten in één van de drie Limburgse gevangenissen. Het viertal kwam niet meer terug nadat ze verlof hadden gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. In totaal kwamen er in 2017 en 2018 precies zestig gevangenen niet terug van hun verlof. De meesten werden al gauw weer ingerekend, maar vier van hen zijn nog steeds vrij.

Vier mensen spoorloos
In 2017 bleven er twee gedetineerden spoorloos en een jaar later werd dat aantal verdubbeld. "De meeste gedetineerden melden zichzelf normaal gesproken weer binnen een aantal uur of een dag, of worden aangehouden door opsporingsdiensten. Dat laatste gebeurt meestal binnen één tot acht dagen", vertelt een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Sittard niet populair
Veruit de meeste gedetineerden (33) bleven weg uit de Sittardse gevangenis. De inrichting in Roermond is een goede nummer twee, met twintig wegblijvers. In Ter Peel waren zeven mensen die niet op het afgesproken moment terug waren in de gevangenis. Overigens wist er in 2017 en 2018 niemand te ontsnappen uit een Limburgse gevangenis; alle voortvluchtigen verdwenen tijdens hun verlof.

Speciaal team
Het is niet bekend hoe gevaarlijk de vier 'wegblijvers' zijn. Daar konden justitie en DJI desgevraagd geen duidelijkheid over verschaffen. "Bij gevaarlijke gedetineerden of tbs'ers wordt het FASTNL-team ingezet", zegt een woordvoerster van justitie. Dat team bestaat uit speciaal getrainde politiemensen. "In andere gevallen wordt de regionale politie ingeschakeld."

Zestig uur
Gevangenen mogen in de laatste fase van hun gevangenisstraf op verlof. Daarvoor komen ze in aanmerking als ze één derde van hun straf hebben uitgezeten. Het is de bedoeling om iemand via het verlof voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Een algemeen verlof duurt maximaal zestig uur.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen