Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier gevangenen op de vlucht na proefverlof

Geplaatst opwoensdag 13 maart 2019 - 17:00

Er zijn vier gevangenen op vrije voeten, terwijl ze nog een straf moeten uitzitten in één van de drie Limburgse gevangenissen. Het viertal kwam niet meer terug nadat ze verlof hadden gekregen.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. In totaal kwamen er in 2017 en 2018 precies zestig gevangenen niet terug van hun verlof. De meesten werden al gauw weer ingerekend, maar vier van hen zijn nog steeds vrij.

Vier mensen spoorloos
In 2017 bleven er twee gedetineerden spoorloos en een jaar later werd dat aantal verdubbeld. "De meeste gedetineerden melden zichzelf normaal gesproken weer binnen een aantal uur of een dag, of worden aangehouden door opsporingsdiensten. Dat laatste gebeurt meestal binnen één tot acht dagen", vertelt een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Sittard niet populair
Veruit de meeste gedetineerden (33) bleven weg uit de Sittardse gevangenis. De inrichting in Roermond is een goede nummer twee, met twintig wegblijvers. In Ter Peel waren zeven mensen die niet op het afgesproken moment terug waren in de gevangenis. Overigens wist er in 2017 en 2018 niemand te ontsnappen uit een Limburgse gevangenis; alle voortvluchtigen verdwenen tijdens hun verlof.

Speciaal team
Het is niet bekend hoe gevaarlijk de vier 'wegblijvers' zijn. Daar konden justitie en DJI desgevraagd geen duidelijkheid over verschaffen. "Bij gevaarlijke gedetineerden of tbs'ers wordt het FASTNL-team ingezet", zegt een woordvoerster van justitie. Dat team bestaat uit speciaal getrainde politiemensen. "In andere gevallen wordt de regionale politie ingeschakeld."

Zestig uur
Gevangenen mogen in de laatste fase van hun gevangenisstraf op verlof. Daarvoor komen ze in aanmerking als ze één derde van hun straf hebben uitgezeten. Het is de bedoeling om iemand via het verlof voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Een algemeen verlof duurt maximaal zestig uur.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen