Overslaan en naar de inhoud gaan

VieCuri-ziekenhuis zet tolk in na baarmoederblunder

Geplaatst opdonderdag 23 november 2017 - 11:13

Het VieCuri-ziekenhuis zet voortaan een tolk in wanneer er belangrijke gesprekken zijn met patiënten die onvoldoende Nederlands of Engels spreken.

Het ziekenhuis in Venlo en Venray neemt de maatregelen nadat bij een Poolse vrouw ongewild de baarmoeder werd verwijderd.

Miscommunicatie
De vrouw bracht een vriendin en haar partner mee om de gesprekken met de arts te vertalen. Daarbij ontstond dusdanige miscommunicatie, dat de vrouw niet in de gaten had dat baarmoeder verwijderd zou worden.

Lees ook: Gynaecoloog verwijderde ongewild baarmoeder Poolse vrouw

Kinderwens
De 39-jarige vrouw had nog een kinderwens, maar zag deze in rook opgaan nadat ze bijkwam na de operatie. Ze krijgt van het ziekenhuis een schadevergoeding van bijna 34.000 euro.

Extra check
Het ziekenhuis zet voortaan bij het vermoeden van een taalbarrière een professionele tolk in, zo laat een woordvoerder weten. Ook wordt voortaan nog eens extra gecontroleerd of de patiënt de informatie van de arts heeft begrepen.

"VieCuri heeft lering getrokken uit dit incident en verbeteracties doorgevoerd om zo de kans op herhaling maximaal te beperken", belooft het ziekenhuis in een verklaring.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen