Overslaan en naar de inhoud gaan

VieCuri schaalt zorg weer af vanwege coronapatiënten

Geplaatst opvrijdag 29 oktober 2021 - 8:48

VieCuri, met ziekenhuizen in Venlo en Venray, schaalt vanaf maandag 1 november een deel van de reguliere zorg af. Het ziekenhuis zegt een enorme toestroom aan coronapatiënten te hebben.

Naast het stopzetten van een deel van de gewone zorg wordt ook de inhaalzorg stopgezet.

'Kunnen niet anders'
Het ziekenhuis zegt dat de instroom aan coronapatiënten heel snel is gekomen en ook veel is. "We vinden dit verschrikkelijk, maar noodzakelijk", zegt bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten. De bestuurder maakt zich grote zorgen over het welzijn van de medewerkers en zegt dat het uitplaatsen van coronapatiënten nauwelijks mogelijk is. "Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast. Bovendien hebben we veel kwetsbare patiënten die moeilijk vervoerd kunnen worden."

"We kunnen niet anders dan zorg afschalen", vervolgt Schouten. "Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten."

Geïnformeerd
Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak is verzet zijn inmiddels geïnformeerd, schrijft het ziekenhuis. De afspraken op de poli's gaan wel door, net als de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en zorg aan patiënten met kanker. Het ziekenhuis benadrukt dat afspraken gewoon doorgaan als de patiënt niet wordt gebeld.

Inhaalzorg
Naast het afschalen van een deel van de geplande operaties wordt ook de inhaalzorg tijdelijk stopgezet. "We stellen operaties en behandelingen alleen uit, als dat medisch verantwoord is. Met de inhaalzorg waren we gelukkig al ontzettend goed op dreef. Zo’n 80 procent van die zorg hebben we al kunnen leveren. Wij vinden dit verschrikkelijk voor de patiënten die dit nu wéér treft, maar helaas kunnen we niet anders", aldus Schouten.

30 patiënten
Het ziekenhuis zegt dat er momenteel 30 coronapatiënten zijn opgenomen bij VieCuri. Van hen wachten er nog zes patiënten op hun testuitslag. Van de 24 patiënten liggen er vier op de Intensive Care. "Dat waren er eerder deze week nog zeven." VieCuri zegt normaal drie patiënten op de Intensive Care te hebben liggen en tien op de verpleegafdeling. "Op de verpleegafdeling zijn dat er nu 20, dus dat het is dubbele."

Vaccineren
Het ziekenhuis schrijft dat iedereen een vrije keuze heeft om zich te vaccineren, maar benadrukt ook dat vaccineren tegen het coronavirus echt helpt. "Het grootste deel van de coronapatiënten die moeten worden opgenomen zijn niet gevaccineerd. Ons advies blijft dan ook om je te laten vaccineren", aldus Schouten.

Maatregelen
VieCuri hoopt op nieuwe, forse maatregelen van de overheid. "We wachten met spanning de persconferentie van dinsdag af. Alles wat helpt om de instroom in het ziekenhuis te beperken, juichen we toe." VieCuri kijkt daarnaast ook naar de maatregelen die het zelf kan nemen. Het ziekenhuis noemt als voorbeelden onder meer een toegangscontrole en het dragen van mondmaskers. VieCuri neemt hierover na de persconferentie van komende dinsdag een beslissing.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen