Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Zeldzame wilde kat met kittens in Limburgs bos

Geplaatst opwoensdag 28 juni 2017 - 10:19

In het Vijlenerbos bij Vaals heeft een zeldzame wilde kat vijf kittens gekregen.

Laura Kuipers, die in opdracht van ARK Natuurontwikkeling onderzoek doet naar de wilde kat in Zuid-Limburg, heeft de moeder en haar kroost vastgelegd op camera.

Zwanger
In maart zag de onderzoekster de wilde kat met een dikke buik rondlopen. Een maand later was de buik weg. Kuipers wist direct wat dit betekende: gezinsuitbreiding. Vijf kittens is een flink nest. Gemiddeld worden er drie tot vier jongen geboren.

Het zijn niet de eerste kittens van wilde katten in het Vijlenerbos. Al in 2014 werd een kattenjong gefilmd. Dat was toen de eerste keer en heel spectaculair.

Zeldzaam
De wilde kat is zeer zeldzaam. Sinds een paar jaar komt hij op steeds meer plekken in Nederland voor. Ook in Limburg. Het zeldzame dier is bezig aan een opmars. Zo werd er in 2006 al eens een wilde kat gespot in de buurt van Epen. In het Vijlenerbos woont sinds 2013 weer een wilde kat. Het dier heeft zich hier ook voortgeplant. Zo woonden er in 2015 al tien katten. Volgens ARK Natuurontwikkeling heeft de wilde kat zich inmiddels verspreid naar andere bossen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wilde katten ontdekt in Vijlen
Wilde kat WK1 door auto overreden
Meer wilde katten in Vijlenerbos
Zeldzame wilde kat doodgereden in Limburg
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen