Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Vrachtwagenchauffeurs over truck-verstekelingen

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 15:38

Veel vrachtwagenchauffeurs maken zich zorgen over illegale verstekelingen. Dat blijkt uit een rondvraag van L1. Het fenomeen 'uitklimmers', zoals de vluchtelingen worden genoemd, is nieuw in Limburg. Dit jaar waren er al vijf incidenten.

In verband met mogelijke mensensmokkel wordt er in deze gevallen ook gekeken naar de verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeurs.

Rompslomp
Een chauffeur zegt in gesprek met L1: "Het wordt een steeds groter probleem. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij ons. Als er iemand in je auto zit, krijg je een bekeuring en zit je even bij oom agent op stoel. Het is een hoop rompslomp, waar je geen in zin hebt."

Video: L1

'Een groot drama'
Een andere chauffeur zegt ook dat de verantwoordelijkheid bij chauffeurs zelf ligt. "Maar stel je voor je bent net aan het rijden en je bent op de weg aan het letten, dan kunnen vluchtelingen er alsnog in springen. Vooral richting Engeland gebeurt dit regelmatig. Het is een groot drama", aldus de bestuurder.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Truck-verstekelingen
De tientallen vluchtelingen die de afgelopen maanden in Limburg uit vrachtwagens klommen, waren per ongeluk in onze provincie verzeild geraakt. Ze verstoppen zich meestal in een vrachtwagen op een parkeerplaats, bijvoorbeeld in België of in Frankrijk met Engeland als reisdoel. De vluchtelingen hebben vaak mobiele telefoons met GPS bij zich als ze in een vrachtwagen zitten, zodat ze kunnen zien waar ze zijn. Als ze dan zien dat ze niet naar Frankrijk gaat, maar Nederland binnenrijden, klimmen ze eruit.

Verdachte
"Vrachtwagenchauffeurs zijn zelf ook vaak slachtoffer", laat Ali Sabri van de politie Limburg in L1mburg Centraal weten. "Het is niet zo dat we ze meteen als verdachte zien. Daarvoor moeten we eerst het vermoeden hebben dat ze een strafbaar feit als smokkelen gepleegd hebben." De politie kijkt dan naar sporen rond de vrachtwagen zelf en ondervraagt de chauffeur en de vreemdelingen. "En dan komen we al snel tot een conclusie."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen