Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Vrachtwagenchauffeurs over truck-verstekelingen

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 15:38

Veel vrachtwagenchauffeurs maken zich zorgen over illegale verstekelingen. Dat blijkt uit een rondvraag van L1. Het fenomeen 'uitklimmers', zoals de vluchtelingen worden genoemd, is nieuw in Limburg. Dit jaar waren er al vijf incidenten.

In verband met mogelijke mensensmokkel wordt er in deze gevallen ook gekeken naar de verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeurs.

Rompslomp
Een chauffeur zegt in gesprek met L1: "Het wordt een steeds groter probleem. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij ons. Als er iemand in je auto zit, krijg je een bekeuring en zit je even bij oom agent op stoel. Het is een hoop rompslomp, waar je geen in zin hebt."

Video: L1

'Een groot drama'
Een andere chauffeur zegt ook dat de verantwoordelijkheid bij chauffeurs zelf ligt. "Maar stel je voor je bent net aan het rijden en je bent op de weg aan het letten, dan kunnen vluchtelingen er alsnog in springen. Vooral richting Engeland gebeurt dit regelmatig. Het is een groot drama", aldus de bestuurder.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Truck-verstekelingen
De tientallen vluchtelingen die de afgelopen maanden in Limburg uit vrachtwagens klommen, waren per ongeluk in onze provincie verzeild geraakt. Ze verstoppen zich meestal in een vrachtwagen op een parkeerplaats, bijvoorbeeld in België of in Frankrijk met Engeland als reisdoel. De vluchtelingen hebben vaak mobiele telefoons met GPS bij zich als ze in een vrachtwagen zitten, zodat ze kunnen zien waar ze zijn. Als ze dan zien dat ze niet naar Frankrijk gaat, maar Nederland binnenrijden, klimmen ze eruit.

Verdachte
"Vrachtwagenchauffeurs zijn zelf ook vaak slachtoffer", laat Ali Sabri van de politie Limburg in L1mburg Centraal weten. "Het is niet zo dat we ze meteen als verdachte zien. Daarvoor moeten we eerst het vermoeden hebben dat ze een strafbaar feit als smokkelen gepleegd hebben." De politie kijkt dan naar sporen rond de vrachtwagen zelf en ondervraagt de chauffeur en de vreemdelingen. "En dan komen we al snel tot een conclusie."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen