Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Vrachtwagenchauffeurs over truck-verstekelingen

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 15:38

Veel vrachtwagenchauffeurs maken zich zorgen over illegale verstekelingen. Dat blijkt uit een rondvraag van L1. Het fenomeen 'uitklimmers', zoals de vluchtelingen worden genoemd, is nieuw in Limburg. Dit jaar waren er al vijf incidenten.

In verband met mogelijke mensensmokkel wordt er in deze gevallen ook gekeken naar de verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeurs.

Rompslomp
Een chauffeur zegt in gesprek met L1: "Het wordt een steeds groter probleem. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij ons. Als er iemand in je auto zit, krijg je een bekeuring en zit je even bij oom agent op stoel. Het is een hoop rompslomp, waar je geen in zin hebt."

Video: L1

'Een groot drama'
Een andere chauffeur zegt ook dat de verantwoordelijkheid bij chauffeurs zelf ligt. "Maar stel je voor je bent net aan het rijden en je bent op de weg aan het letten, dan kunnen vluchtelingen er alsnog in springen. Vooral richting Engeland gebeurt dit regelmatig. Het is een groot drama", aldus de bestuurder.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Truck-verstekelingen
De tientallen vluchtelingen die de afgelopen maanden in Limburg uit vrachtwagens klommen, waren per ongeluk in onze provincie verzeild geraakt. Ze verstoppen zich meestal in een vrachtwagen op een parkeerplaats, bijvoorbeeld in België of in Frankrijk met Engeland als reisdoel. De vluchtelingen hebben vaak mobiele telefoons met GPS bij zich als ze in een vrachtwagen zitten, zodat ze kunnen zien waar ze zijn. Als ze dan zien dat ze niet naar Frankrijk gaat, maar Nederland binnenrijden, klimmen ze eruit.

Verdachte
"Vrachtwagenchauffeurs zijn zelf ook vaak slachtoffer", laat Ali Sabri van de politie Limburg in L1mburg Centraal weten. "Het is niet zo dat we ze meteen als verdachte zien. Daarvoor moeten we eerst het vermoeden hebben dat ze een strafbaar feit als smokkelen gepleegd hebben." De politie kijkt dan naar sporen rond de vrachtwagen zelf en ondervraagt de chauffeur en de vreemdelingen. "En dan komen we al snel tot een conclusie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen