Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Vlaai voor Limburgse militairen in Afghanistan

Geplaatst opzaterdag 11 juli 2020 - 13:55

Op de Nederlandse legerbasis in het Afghanistan was vorige week een Limburgs feestje, met vlaai en dialectmuziek.

Eén op de vijf medewerkers komt uit Limburg.

Verbroedering
Het begon als geintje en eindigde in een Limburgse dag op de Nederlandse basis 'Dutch Mountain' in Mazar-i-Sharif. Inclusief ingevlogen vlaai, een videogesprek met gouverneur Theo Bovens, een quiz en uiteraard carnavalsmuziek. "Ik ging in ons personeelbestand neuzen en kwam tot de conclusie dat hier zo'n dertig Limburgers rondlopen. Van Eijsden tot de Mookerheide", vertelt kapitein Marc lachend vanaf de basis in Afghanistan. "Van het een kwam het ander en opeens hadden we de Limburgse dag. Dat draagt bij aan de verbroedering."

Video: L1

Missie in Afghanistan
De Nederlandse militairen zijn sinds 2002 actief in Afghanistan. Eerst werkten ze in het zuidelijke Uruzgan en in het noorden vanuit Kunduz. Vanaf 2015 zijn de Nederlanders gelegerd in Mazar-i-Sharif, ook in het noorden van het land. Er zijn 160 militairen gestationeerd, onder hen dus een stuk of dertig Limburgers, verdeeld over allerlei functies en onderdelen van Defensie, van boordschutter tot personeelszaken. Zij werken er aan operatie 'Resolute Support', bedoeld om het Afghaanse leger en de lokale politie te adviseren bij de wederopbouw. Ook zit er een team van de Special Forces, dat het Afghaanse leger traint en begeleidt tijdens patrouilles. Eind volgend jaar loopt de missie in Mazar-i-Sharif officieel af en komen de militairen weer naar huis.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen