Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Vlaai voor Limburgse militairen in Afghanistan

Geplaatst opzaterdag 11 juli 2020 - 13:55

Op de Nederlandse legerbasis in het Afghanistan was vorige week een Limburgs feestje, met vlaai en dialectmuziek.

Eén op de vijf medewerkers komt uit Limburg.

Verbroedering
Het begon als geintje en eindigde in een Limburgse dag op de Nederlandse basis 'Dutch Mountain' in Mazar-i-Sharif. Inclusief ingevlogen vlaai, een videogesprek met gouverneur Theo Bovens, een quiz en uiteraard carnavalsmuziek. "Ik ging in ons personeelbestand neuzen en kwam tot de conclusie dat hier zo'n dertig Limburgers rondlopen. Van Eijsden tot de Mookerheide", vertelt kapitein Marc lachend vanaf de basis in Afghanistan. "Van het een kwam het ander en opeens hadden we de Limburgse dag. Dat draagt bij aan de verbroedering."

Video: L1

Missie in Afghanistan
De Nederlandse militairen zijn sinds 2002 actief in Afghanistan. Eerst werkten ze in het zuidelijke Uruzgan en in het noorden vanuit Kunduz. Vanaf 2015 zijn de Nederlanders gelegerd in Mazar-i-Sharif, ook in het noorden van het land. Er zijn 160 militairen gestationeerd, onder hen dus een stuk of dertig Limburgers, verdeeld over allerlei functies en onderdelen van Defensie, van boordschutter tot personeelszaken. Zij werken er aan operatie 'Resolute Support', bedoeld om het Afghaanse leger en de lokale politie te adviseren bij de wederopbouw. Ook zit er een team van de Special Forces, dat het Afghaanse leger traint en begeleidt tijdens patrouilles. Eind volgend jaar loopt de missie in Mazar-i-Sharif officieel af en komen de militairen weer naar huis.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen