Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Vlaai voor Limburgse militairen in Afghanistan

Geplaatst opzaterdag 11 juli 2020 - 13:55

Op de Nederlandse legerbasis in het Afghanistan was vorige week een Limburgs feestje, met vlaai en dialectmuziek.

Eén op de vijf medewerkers komt uit Limburg.

Verbroedering
Het begon als geintje en eindigde in een Limburgse dag op de Nederlandse basis 'Dutch Mountain' in Mazar-i-Sharif. Inclusief ingevlogen vlaai, een videogesprek met gouverneur Theo Bovens, een quiz en uiteraard carnavalsmuziek. "Ik ging in ons personeelbestand neuzen en kwam tot de conclusie dat hier zo'n dertig Limburgers rondlopen. Van Eijsden tot de Mookerheide", vertelt kapitein Marc lachend vanaf de basis in Afghanistan. "Van het een kwam het ander en opeens hadden we de Limburgse dag. Dat draagt bij aan de verbroedering."

Video: L1

Missie in Afghanistan
De Nederlandse militairen zijn sinds 2002 actief in Afghanistan. Eerst werkten ze in het zuidelijke Uruzgan en in het noorden vanuit Kunduz. Vanaf 2015 zijn de Nederlanders gelegerd in Mazar-i-Sharif, ook in het noorden van het land. Er zijn 160 militairen gestationeerd, onder hen dus een stuk of dertig Limburgers, verdeeld over allerlei functies en onderdelen van Defensie, van boordschutter tot personeelszaken. Zij werken er aan operatie 'Resolute Support', bedoeld om het Afghaanse leger en de lokale politie te adviseren bij de wederopbouw. Ook zit er een team van de Special Forces, dat het Afghaanse leger traint en begeleidt tijdens patrouilles. Eind volgend jaar loopt de missie in Mazar-i-Sharif officieel af en komen de militairen weer naar huis.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen