Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Victim blaming, Laurens heeft er mee te maken

Geplaatst opwoensdag 19 januari 2022 - 11:09

Victim blaming, oftewel het slachtoffer de schuld geven van een seksueel incident, komt nog steeds te veel voor. Laurens Zautsen uit Voerendaal maakte het zelf mee en ziet het vaak om zich heen: "Als iemand zich onveilig of bang voelt, moet je er in de eerste plaats gewoon voor iemand zijn."

Zautsen is een van de slachtoffers die over victim blaming vertelt in de korte documentaire erover van Sunny Bergman.

Video: L1

Bekendheid
75 procent van de mensen die voor het eerst met hun verhaal naar buiten komen, worden geconfronteerd met minimaal één negatieve of beschuldigende opmerking. Daarom moet er volgens de Rijksoverheid meer bekendheid komen rondom victim blaming. Bergman kreeg van de overheid de opdracht om er een documentaire over te maken.

Slachtoffer
In die documentaire spreekt Laurens Zautsen over zijn ervaringen met seksueel geweld. "Ik kwam een jongen tegen op Instagram. We spraken al snel af, dat vond ik goed. Maar hij werd al vlug vrij dwingend op Whatsapp. Toen ik bij hem kwam werd hij best hardhandig. Ik vond dat niet fijn, maar wist niet goed of dat bij het 'spelletje' hoorde."

'Naïef geweest'
Achteraf kreeg hij vaker opmerkingen uit zijn omgeving. Had hij niet te snel met hem afgesproken? Was hij niet gewoon naïef geweest? De date wilde wat ruws, was jij daar eigenlijk gewoon niet klaar voor? "Eerst was ik het daarmee eens, maar later dacht ik. Je kunt er alles van vinden, maar als iemand zich onveilig voelt of bang is, dan moet je er in de eerste plaats gewoon voor iemand zijn. Ik had het fijn gevonden als mensen gewoon een beetje naar me geluisterd hadden toen."

De documentaire is te zien op watkanmijhelpen.nl.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen