Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: 'Van minimumloon kun je geen gezin onderhouden'

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2020 - 14:35

Schoonmakers voeren dinsdag actie in Maastricht voor een hoger minimumloon in hun sector. Op het stadhuis in Maastricht gaan ze een petitie aanbieden aan wethouder Jim Janssen, die armoedebeleid in zijn portefeuille heeft.

Een van deze actievoerders is de Maastrichtse Maria Frijns. Ze ziet hoe collega’s met veel moeite het hoofd boven water proberen te houden met het loon dat ze verdienen.

Boven minimum
Zelf zit ze met de nodige dienstjaren met 12,85 euro per uur boven het minimum van 10,85 euro dat in haar cao staat. Een gezin onderhouden met haar salaris alleen, is volgens haar onmogelijk. "Als je net begint, verdien je 1500 euro per maand. Trek daar je vaste lasten zoals huur, boodschappen en je ziektekostenverzekering vanaf en dan is je loon al op."

Petitie voor meer loon
En daarom voert Frijns samen met anderen actie voor een beter salaris. 14 euro bruto per uur is volgens het FNV redelijk. Nu ligt het wettelijk minimum net onder de 10 euro. "Wie een keer pech heeft en bijvoorbeeld de wasmachine kapot, heeft staat gelijk voor een probleem. Het is niet voor niets dat zoveel mensen met een baan toch in de schulden belanden", zegt Frijns.

Uit de pas
Actieleider Johan Stassen van het FNV ziet dat de minimumlonen de afgelopen jaren uit de pas zijn geraakt met het gemiddelde inkomen. Vroeger werd het minimum gesteld op 65 procent van het gemiddelde inkomen. Stassen: "Die norm is ooit losgelaten en nu is het minimumloon nog maar 43 procent van het gemiddelde."

Video: L1

Frijns ziet dan ook dat het daarom steeds lastiger wordt om ervan rond te komen. "Ik heb het geluk dat mijn partner een goede baan heeft, maar je zou van een minimuminkomen toch je gezin moeten kunnen onderhouden."

Fysiek zwaar
Buiten de magere betaling is schoonmaken volgens Frijns ook nog eens fysiek zwaar werk. "Als we meer loon krijgen, heb je ook het gevoel dat je iets terugkrijgt voor je harde werk. Dan kunnen we weer een beetje leven, een beetje opfleuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen