Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Twee vrienden strijden samen tegen online pesten

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 7:39

Zo'n 5 procent van de Limburgse jongeren wordt online gepest. Homo- en biseksuele jongeren worden twee keer zo vaak lastiggevallen als heteroseksuele jongeren.

Daarom zijn op middelbare scholen in Limburg jongerentaskforces tegen online pesten in het leven geroepen. Luna van Dingenen (14) en Mitchell Leeuwen (15) vormen samen zo'n taskforce op hun middelbare school Het Kwadrant in Weert.

Steun en toeverlaat
Met z’n tweetjes geven ze voorlichting en zijn ze de steun en toeverlaat voor zo’n 600 andere leerlingen als die online gepest worden. "Omdat we maar met z'n tweeën zijn, merken we dat andere leerlingen er makkelijker met ons over praten. We weten van elkaar wat we kunnen verwachten en we vullen elkaar aan en steunen elkaar waar nodig is", aldus Mitchell.

Geaardheid
Mitchell is biseksueel en Luna is transgender. Hij is in transitie van meisje naar jongen. Allebei hebben ze te maken gehad met pesten, zowel offline als online. Maar vooral Mitchell merkt dat zijn geaardheid een reden is voor andere jongeren om hem online te pesten: "In de tweede klas ben ik uit de kast gekomen. Nu zijn er nog kinderen die mij daarmee online pesten. Dat raakt je toch wel en dat is toch een van de redenen dat ik ook presentaties daarover geef."

Laf
Luna daarentegen heeft geen last van online pesterijen, maar toch focussen ze zich samen op cyberpesten. "Je merkt dat online pesten het meeste voorkomt. Ook hier op school", vertelt hij. "We vinden het ook de meest laffe manier om iemand pijn te doen", vult Mitchell aan.

Bespreekbaar
Ze worden vaak aangesproken door andere leerlingen die online pesten meemaken. Ook merken ze dat een presentatie geven helpt om het bespreekbaar te maken. "Meestal als we vooraf aan de presentatie vragen wie er online weleens gepest wordt, dan gaan er nog geen vingers omhoog, maar als we het na de presentatie weer vragen, dan wel", zegt Luna.

Mitchell en Luna hopen dat andere leerlingen hun taskforce in de toekomst overnemen en doorgaan met de strijd tegen online pestgedrag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen