Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Twee vrienden strijden samen tegen online pesten

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 7:39

Zo'n 5 procent van de Limburgse jongeren wordt online gepest. Homo- en biseksuele jongeren worden twee keer zo vaak lastiggevallen als heteroseksuele jongeren.

Daarom zijn op middelbare scholen in Limburg jongerentaskforces tegen online pesten in het leven geroepen. Luna van Dingenen (14) en Mitchell Leeuwen (15) vormen samen zo'n taskforce op hun middelbare school Het Kwadrant in Weert.

Steun en toeverlaat
Met z’n tweetjes geven ze voorlichting en zijn ze de steun en toeverlaat voor zo’n 600 andere leerlingen als die online gepest worden. "Omdat we maar met z'n tweeën zijn, merken we dat andere leerlingen er makkelijker met ons over praten. We weten van elkaar wat we kunnen verwachten en we vullen elkaar aan en steunen elkaar waar nodig is", aldus Mitchell.

Geaardheid
Mitchell is biseksueel en Luna is transgender. Hij is in transitie van meisje naar jongen. Allebei hebben ze te maken gehad met pesten, zowel offline als online. Maar vooral Mitchell merkt dat zijn geaardheid een reden is voor andere jongeren om hem online te pesten: "In de tweede klas ben ik uit de kast gekomen. Nu zijn er nog kinderen die mij daarmee online pesten. Dat raakt je toch wel en dat is toch een van de redenen dat ik ook presentaties daarover geef."

Laf
Luna daarentegen heeft geen last van online pesterijen, maar toch focussen ze zich samen op cyberpesten. "Je merkt dat online pesten het meeste voorkomt. Ook hier op school", vertelt hij. "We vinden het ook de meest laffe manier om iemand pijn te doen", vult Mitchell aan.

Bespreekbaar
Ze worden vaak aangesproken door andere leerlingen die online pesten meemaken. Ook merken ze dat een presentatie geven helpt om het bespreekbaar te maken. "Meestal als we vooraf aan de presentatie vragen wie er online weleens gepest wordt, dan gaan er nog geen vingers omhoog, maar als we het na de presentatie weer vragen, dan wel", zegt Luna.

Mitchell en Luna hopen dat andere leerlingen hun taskforce in de toekomst overnemen en doorgaan met de strijd tegen online pestgedrag.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen