Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Twee vrienden strijden samen tegen online pesten

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 7:39

Zo'n 5 procent van de Limburgse jongeren wordt online gepest. Homo- en biseksuele jongeren worden twee keer zo vaak lastiggevallen als heteroseksuele jongeren.

Daarom zijn op middelbare scholen in Limburg jongerentaskforces tegen online pesten in het leven geroepen. Luna van Dingenen (14) en Mitchell Leeuwen (15) vormen samen zo'n taskforce op hun middelbare school Het Kwadrant in Weert.

Steun en toeverlaat
Met z’n tweetjes geven ze voorlichting en zijn ze de steun en toeverlaat voor zo’n 600 andere leerlingen als die online gepest worden. "Omdat we maar met z'n tweeën zijn, merken we dat andere leerlingen er makkelijker met ons over praten. We weten van elkaar wat we kunnen verwachten en we vullen elkaar aan en steunen elkaar waar nodig is", aldus Mitchell.

Geaardheid
Mitchell is biseksueel en Luna is transgender. Hij is in transitie van meisje naar jongen. Allebei hebben ze te maken gehad met pesten, zowel offline als online. Maar vooral Mitchell merkt dat zijn geaardheid een reden is voor andere jongeren om hem online te pesten: "In de tweede klas ben ik uit de kast gekomen. Nu zijn er nog kinderen die mij daarmee online pesten. Dat raakt je toch wel en dat is toch een van de redenen dat ik ook presentaties daarover geef."

Laf
Luna daarentegen heeft geen last van online pesterijen, maar toch focussen ze zich samen op cyberpesten. "Je merkt dat online pesten het meeste voorkomt. Ook hier op school", vertelt hij. "We vinden het ook de meest laffe manier om iemand pijn te doen", vult Mitchell aan.

Bespreekbaar
Ze worden vaak aangesproken door andere leerlingen die online pesten meemaken. Ook merken ze dat een presentatie geven helpt om het bespreekbaar te maken. "Meestal als we vooraf aan de presentatie vragen wie er online weleens gepest wordt, dan gaan er nog geen vingers omhoog, maar als we het na de presentatie weer vragen, dan wel", zegt Luna.

Mitchell en Luna hopen dat andere leerlingen hun taskforce in de toekomst overnemen en doorgaan met de strijd tegen online pestgedrag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen