Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Treincoupé voor dementerenden in zorgcentrum

Geplaatst opmaandag 10 augustus 2020 - 6:00

Zorgcentrum d'n Horstgraaf in Venlo heeft een nieuwe manier gevonden om de bewoners met dementie te prikkelen. Op de afdeling is een volledig ingerichte treincoupé gebouwd.

In d'n Horstgraaf wonen mensen met dementie in een vergevorderd stadium, van wie het gedrag soms moeilijk te begrijpen is.

Omroep Venlo

Echte reis
In de treincoupé ervaren ze een echte treinreis. Er is een grote foto van het station in Venlo te zien en er klinken stationsgeluiden. Als de bewoners gaan zitten, lijkt de trein in beweging te komen en kijken ze naar wat er langs de spoorlijn allemaal te zien is. "We merken wel eens aan de bewoners dat ze een beetje onrust hebben en dan gaan we met ze in de trein zitten", zegt begeleidster Marsha Engels. "De meesten krijgen dan echt heel veel rust."

Stoelen
In de coupé staan stoelen en materialen uit echte treinen om de beleving zo realistisch mogelijk te maken. "We hebben de NS benaderd en zij hebben treinstoelen en accessoires geleverd, gratis en voor niks", vertelt projectleider Anita van der Vigt. "Onze bouwmensen hebben er dan deze mooie coupé van gemaakt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen