Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Treincoupé voor dementerenden in zorgcentrum

Geplaatst opmaandag 10 augustus 2020 - 6:00

Zorgcentrum d'n Horstgraaf in Venlo heeft een nieuwe manier gevonden om de bewoners met dementie te prikkelen. Op de afdeling is een volledig ingerichte treincoupé gebouwd.

In d'n Horstgraaf wonen mensen met dementie in een vergevorderd stadium, van wie het gedrag soms moeilijk te begrijpen is.

Omroep Venlo

Echte reis
In de treincoupé ervaren ze een echte treinreis. Er is een grote foto van het station in Venlo te zien en er klinken stationsgeluiden. Als de bewoners gaan zitten, lijkt de trein in beweging te komen en kijken ze naar wat er langs de spoorlijn allemaal te zien is. "We merken wel eens aan de bewoners dat ze een beetje onrust hebben en dan gaan we met ze in de trein zitten", zegt begeleidster Marsha Engels. "De meesten krijgen dan echt heel veel rust."

Stoelen
In de coupé staan stoelen en materialen uit echte treinen om de beleving zo realistisch mogelijk te maken. "We hebben de NS benaderd en zij hebben treinstoelen en accessoires geleverd, gratis en voor niks", vertelt projectleider Anita van der Vigt. "Onze bouwmensen hebben er dan deze mooie coupé van gemaakt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen