Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Stapel hout blijkt 18e-eeuwse kast

Geplaatst opzaterdag 19 juni 2021 - 21:57

Geen stapel hout, maar een hele bijzondere 18e-eeuwse kast. De bijzondere vondst werd gedaan door Edmond Staal van het Limburgs Landschap tijdens een zoektocht naar mooie spullen voor Kasteel Arcen. Na een renovatie staat hij nu te pronken in de trouwzaal

Edmond Staal van het Limburgs Landschap kan er nu nog amper over uit. Op een zoektocht naar meubels en kasten voor het kasteel kwam hij een tijdje geleden uit in een loods waar een stapel hout lag. "Uit nieuwsgierigheid keek er toch even naar en vond een onderstel zonder lades. Even verder zoekend vonden we deurtjes en de kap, behorend tot dezelfde kast. Toen ik ook een van de zijpanelen vond wist ik dat het een bijzonder exemplaar was."

Kruisvoetkabinet
Het bleek om een kruisvoetkabinet te gaan uit een periode van voor 1730. "Dat vond ik een mooi gegeven, want deze kast was uit de tijd dat het kasteel is gebouwd. Hij zou daar dus perfect passen." Niet alle delen lagen er, daarom moesten er delen bij worden gemaakt. Voor het zijpaneel werd een professionele restaurateur ingeschakeld. Deze maakte de kast met antiek fineer compleet, maar de kast had nog wel een opknapbeurt nodig.

Kasteel
Dat laatste is gedaan door vrijwilliger Hai Gout van het streekmuseum Hansenhof in Velden. Edmond Staal is superblij met zijn werk. "Hij heeft dat als vrijwilliger op een hele deskundige manier gedaan en daar zijn we hem heel dankbaar voor. Als we dat werk hadden moeten betalen, zou dit pronkstuk nu niet in het kasteel staan."

Tussen Kunst & Kitsch
Of het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch deze kabinetkast als heel speciaal en waardevol zou bestempelen betwijfelt hij. "Ze zouden het verhaal erachter wel speciaal vinden, maar er geen al te hoge geldwaarde aan geven. Dat is ook niet zo belangrijk, voor het kasteel is de kast van grote waarde."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen