Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Siliconensponsjesverkoper Koning van Sint Joep

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:03

De jaarlijkse Sint Joepmarkt in Sittard is dinsdag niet alleen de plek waar je allerlei spulletjes kunt kopen. Voor verkopers is het ook de plek om een prijs binnen te slepen. Ieder jaar wordt namelijk één van de standwerkers uitgeroepen tot Koning van St. Joep. Die titel ging dit jaar naar siliconensponsjesverkoper Jan de Rooij.

"Ik vind het een geweldig grote eer", zegt winnaar Jan de Rooij tegen Sittard-Geleen Nieuws. "Dit is toch wel een van de mooiste prijzen die je als standwerker kunt winnen." Bij de overwinning horen een wisseltrofee, de koningssjerp en bloemen. Vorig jaar ging de prijs naar dunschillerverkoper Marc Demeyer.

Overtuigingskracht
De jury bestond dit jaar uit de oprichters van de Voedselbank Zuid-Limburg Harrie en Hannie Verweij, Zuyd Hogeschool manager Bart Rams, Miss Oktoberfeest 2018 Veerle Smets en manager van cultuurbedrijf De Domijnen Maurice Daemen. Zij hebben De Rooy gekozen als beste standwerkers uit 86 hoorbare standwerkers die naast stille werkers op de markt stonden. De jury keek naar welke standwerker zich het best neerzet als verkoper. Dat wil zeggen dat er wordt gelet op onder andere welbespraaktheid, overtuigingskracht, originaliteit en klantvriendelijkheid.

Gunnen
"Eén ding is belangrijk: mensen moeten het je gewoon gunnen. Dat is het allerbelangrijkste", legt standwerker John Gruter het verkoopvak uit. Gruter is meervoudig Nederlands kampioen standwerken. "Als mensen je aardig vinden, dan maakt het niet uit wat je verkoopt. Als je een klootzak bent dan kopen ze het toch niet."

Beetje lang
Volgens John Gruter speelt humor ook een belangrijke rol. "Ja, dat moet toch. Je moet de mensen toch ook een beetje vermaken", vertelt de standwerker. "Het blijft dan ook voor jezelf leuk. Als ik hier de hele dag op een kruk ga zitten, dan duurt de dag een beetje lang. Met humor vind ik het zelf ook leuk. Ik geniet er echt van. Ik heb het mooiste beroep dat er is."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen