Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Siliconensponsjesverkoper Koning van Sint Joep

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:03

De jaarlijkse Sint Joepmarkt in Sittard is dinsdag niet alleen de plek waar je allerlei spulletjes kunt kopen. Voor verkopers is het ook de plek om een prijs binnen te slepen. Ieder jaar wordt namelijk één van de standwerkers uitgeroepen tot Koning van St. Joep. Die titel ging dit jaar naar siliconensponsjesverkoper Jan de Rooij.

"Ik vind het een geweldig grote eer", zegt winnaar Jan de Rooij tegen Sittard-Geleen Nieuws. "Dit is toch wel een van de mooiste prijzen die je als standwerker kunt winnen." Bij de overwinning horen een wisseltrofee, de koningssjerp en bloemen. Vorig jaar ging de prijs naar dunschillerverkoper Marc Demeyer.

Overtuigingskracht
De jury bestond dit jaar uit de oprichters van de Voedselbank Zuid-Limburg Harrie en Hannie Verweij, Zuyd Hogeschool manager Bart Rams, Miss Oktoberfeest 2018 Veerle Smets en manager van cultuurbedrijf De Domijnen Maurice Daemen. Zij hebben De Rooy gekozen als beste standwerkers uit 86 hoorbare standwerkers die naast stille werkers op de markt stonden. De jury keek naar welke standwerker zich het best neerzet als verkoper. Dat wil zeggen dat er wordt gelet op onder andere welbespraaktheid, overtuigingskracht, originaliteit en klantvriendelijkheid.

Gunnen
"Eén ding is belangrijk: mensen moeten het je gewoon gunnen. Dat is het allerbelangrijkste", legt standwerker John Gruter het verkoopvak uit. Gruter is meervoudig Nederlands kampioen standwerken. "Als mensen je aardig vinden, dan maakt het niet uit wat je verkoopt. Als je een klootzak bent dan kopen ze het toch niet."

Beetje lang
Volgens John Gruter speelt humor ook een belangrijke rol. "Ja, dat moet toch. Je moet de mensen toch ook een beetje vermaken", vertelt de standwerker. "Het blijft dan ook voor jezelf leuk. Als ik hier de hele dag op een kruk ga zitten, dan duurt de dag een beetje lang. Met humor vind ik het zelf ook leuk. Ik geniet er echt van. Ik heb het mooiste beroep dat er is."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen