Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Siliconensponsjesverkoper Koning van Sint Joep

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:03

De jaarlijkse Sint Joepmarkt in Sittard is dinsdag niet alleen de plek waar je allerlei spulletjes kunt kopen. Voor verkopers is het ook de plek om een prijs binnen te slepen. Ieder jaar wordt namelijk één van de standwerkers uitgeroepen tot Koning van St. Joep. Die titel ging dit jaar naar siliconensponsjesverkoper Jan de Rooij.

"Ik vind het een geweldig grote eer", zegt winnaar Jan de Rooij tegen Sittard-Geleen Nieuws. "Dit is toch wel een van de mooiste prijzen die je als standwerker kunt winnen." Bij de overwinning horen een wisseltrofee, de koningssjerp en bloemen. Vorig jaar ging de prijs naar dunschillerverkoper Marc Demeyer.

Overtuigingskracht
De jury bestond dit jaar uit de oprichters van de Voedselbank Zuid-Limburg Harrie en Hannie Verweij, Zuyd Hogeschool manager Bart Rams, Miss Oktoberfeest 2018 Veerle Smets en manager van cultuurbedrijf De Domijnen Maurice Daemen. Zij hebben De Rooy gekozen als beste standwerkers uit 86 hoorbare standwerkers die naast stille werkers op de markt stonden. De jury keek naar welke standwerker zich het best neerzet als verkoper. Dat wil zeggen dat er wordt gelet op onder andere welbespraaktheid, overtuigingskracht, originaliteit en klantvriendelijkheid.

Gunnen
"Eén ding is belangrijk: mensen moeten het je gewoon gunnen. Dat is het allerbelangrijkste", legt standwerker John Gruter het verkoopvak uit. Gruter is meervoudig Nederlands kampioen standwerken. "Als mensen je aardig vinden, dan maakt het niet uit wat je verkoopt. Als je een klootzak bent dan kopen ze het toch niet."

Beetje lang
Volgens John Gruter speelt humor ook een belangrijke rol. "Ja, dat moet toch. Je moet de mensen toch ook een beetje vermaken", vertelt de standwerker. "Het blijft dan ook voor jezelf leuk. Als ik hier de hele dag op een kruk ga zitten, dan duurt de dag een beetje lang. Met humor vind ik het zelf ook leuk. Ik geniet er echt van. Ik heb het mooiste beroep dat er is."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen