Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Schooljudo door Cor Bosman als levensles

Geplaatst opvrijdag 24 november 2017 - 16:12

Geen schoolzwemmen, maar schooljudo voor de leerlingen van Basisschool Vincent van Gogh in Roermond. Niemand minder dan voormalig PVV-Statenlid Cor Bosman heeft zich als judoleraar verbonden aan het schooljudo.

"Ik vind het een plicht om je bijdrage te leveren aan de maatschappij. Met judo kan ik laten zien dat niet alles is zoals het lijkt", zegt Bosman.

Bosman gaf ook jarenlang judoles aan asielkinderen in het azc in Baexem.

Afstand
Zo probeert Bosman beetje bij beetje afstand te doen van zijn negatieve imago. Bosman werd in 2012 uit de Statenfractie van de PVV gezet omdat hij PvdA-Statenlid Selçuk Öztür een "stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken" noemde. "Als je een lompe uitspraak doet, maakt je dat niet meteen een slecht mens", zegt Bosman over deze uitspraak.

Zelfbeheersing
"Iedereen mag fouten maken, het gaat erom hoe je daarmee omgaat." Die zelfbeheersing wil Bosman kinderen met judo bijbrengen. "Judo betekent letterlijk de zachte weg. Voor mij is het een levenspad en het heeft mij in veel situaties geholpen om het hoofd boven water te houden."

Levenslessen
Schooljudo op basisscholen introduceren heeft als doel kinderen de normen en waarden van de sport mee te geven, zoals zelfvertrouwen, discipline, zelfbeheersing en plezier. "Eigenlijk zijn het levenslessen die we ze bijbrengen", zegt Bosman. "Op de judomat hebben kinderen een uitlaatklep. Daar kunnen ze gecontroleerd met elkaar stoeien. Judo is een middel, niet het doel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen