Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Schooljudo door Cor Bosman als levensles

Geplaatst opvrijdag 24 november 2017 - 16:12

Geen schoolzwemmen, maar schooljudo voor de leerlingen van Basisschool Vincent van Gogh in Roermond. Niemand minder dan voormalig PVV-Statenlid Cor Bosman heeft zich als judoleraar verbonden aan het schooljudo.

"Ik vind het een plicht om je bijdrage te leveren aan de maatschappij. Met judo kan ik laten zien dat niet alles is zoals het lijkt", zegt Bosman.

Bosman gaf ook jarenlang judoles aan asielkinderen in het azc in Baexem.

Afstand
Zo probeert Bosman beetje bij beetje afstand te doen van zijn negatieve imago. Bosman werd in 2012 uit de Statenfractie van de PVV gezet omdat hij PvdA-Statenlid Selçuk Öztür een "stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken" noemde. "Als je een lompe uitspraak doet, maakt je dat niet meteen een slecht mens", zegt Bosman over deze uitspraak.

Zelfbeheersing
"Iedereen mag fouten maken, het gaat erom hoe je daarmee omgaat." Die zelfbeheersing wil Bosman kinderen met judo bijbrengen. "Judo betekent letterlijk de zachte weg. Voor mij is het een levenspad en het heeft mij in veel situaties geholpen om het hoofd boven water te houden."

Levenslessen
Schooljudo op basisscholen introduceren heeft als doel kinderen de normen en waarden van de sport mee te geven, zoals zelfvertrouwen, discipline, zelfbeheersing en plezier. "Eigenlijk zijn het levenslessen die we ze bijbrengen", zegt Bosman. "Op de judomat hebben kinderen een uitlaatklep. Daar kunnen ze gecontroleerd met elkaar stoeien. Judo is een middel, niet het doel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen