Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Rolstoelfiets van de Zonnebloem valt in de smaak

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 17:13

De rolstoelfiets, een initiatief van de Zonnebloem, is woensdagmiddag gepresenteerd in Roermond. Deze fiets moet ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers sneller kunnen genieten van de buitenlucht.

Het nieuwe vervoersmiddel moet het voor mensen in een rolstoel makkelijk maken om te reizen. Het is een aanvulling op de al bestaande Zonnebloem-auto, waarin mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn zich kunnen verplaatsen.

Rolstoelfietspilotgemeente
In Roermond is sinds woensdag dan ook een test gestart met de rolstoel. Berry van der Donk van de Zonnebloem verwacht dat in de eerste maanden van het nieuwe jaar ook fietsen in de rest van de provincie worden geïntroduceerd. Daarna volgt de rest van het land.

Handiger dan auto
“Dit is veel handiger dan de auto”, zegt Sjaak Giesberts die na een hersenbloeding in een rolstoel terecht kwam. “Als ik nu naar een begrafenis en koffietafel ga, is dat met de fiets makkelijker te doen dan met een auto. Ik moet alleen nog een slachtoffer vinden die mij wil fietsen. Daar maak ik me overigens niet zo’n zorgen over, mijn familie heeft al gezegd met me mee te gaan.”

Bakfietsplateau
De rolstoel wordt op een plateau geplaatst van een soort bakfiets en vastgemaakt. “Achter de rolstoel zit een vrijwilliger, familielid of vriend van de rolstoelgebruiker. Deze wordt tijdens het fietsen geholpen door ondersteuning. Zeker als iemand in een grote elektrische rolstoel zit, zullen ze die ondersteuning nodig hebben”, zegt Van der Donk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen