Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Rolstoelfiets van de Zonnebloem valt in de smaak

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 17:13

De rolstoelfiets, een initiatief van de Zonnebloem, is woensdagmiddag gepresenteerd in Roermond. Deze fiets moet ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers sneller kunnen genieten van de buitenlucht.

Het nieuwe vervoersmiddel moet het voor mensen in een rolstoel makkelijk maken om te reizen. Het is een aanvulling op de al bestaande Zonnebloem-auto, waarin mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn zich kunnen verplaatsen.

Rolstoelfietspilotgemeente
In Roermond is sinds woensdag dan ook een test gestart met de rolstoel. Berry van der Donk van de Zonnebloem verwacht dat in de eerste maanden van het nieuwe jaar ook fietsen in de rest van de provincie worden geïntroduceerd. Daarna volgt de rest van het land.

Handiger dan auto
“Dit is veel handiger dan de auto”, zegt Sjaak Giesberts die na een hersenbloeding in een rolstoel terecht kwam. “Als ik nu naar een begrafenis en koffietafel ga, is dat met de fiets makkelijker te doen dan met een auto. Ik moet alleen nog een slachtoffer vinden die mij wil fietsen. Daar maak ik me overigens niet zo’n zorgen over, mijn familie heeft al gezegd met me mee te gaan.”

Bakfietsplateau
De rolstoel wordt op een plateau geplaatst van een soort bakfiets en vastgemaakt. “Achter de rolstoel zit een vrijwilliger, familielid of vriend van de rolstoelgebruiker. Deze wordt tijdens het fietsen geholpen door ondersteuning. Zeker als iemand in een grote elektrische rolstoel zit, zullen ze die ondersteuning nodig hebben”, zegt Van der Donk.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen