Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Op je oude dag terug naar de basisschool

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 10:13

Castenray heeft sinds een jaar een woonzorgcomplex gevestigd in de oude basisschool van het dorp. Het initiatief hiervoor kwam vanuit de dorpsbewoners zelf. Het project kreeg afgelopen weekend een landelijke prijs.

Het begon zeven jaar geleden met een wens en een concreet plan voor een ander gebouw. Dat project liep echter spaak toen herontwikkelingsplannen voor de oude basisschool werden gezocht kwam het idee weer op tafel. En met hulp van heel veel vrijwilligers uit het dorp is het nu bijna klaar.

Inloop
Basisschool De Stek is nu Residence De Stek, een plek waar vijf alleenstaande ouderen wonen in de oude klaslokalen en waar een gezamenlijke inloop is voor bewoners en andere mensen uit het dorp.

Video: L1

Biljart in de kamer
Ger Weijs is de enige van de vijf die hier vroeger op school heeft gezeten, maar veel kan hij zich er niet van herinneren. "Ik zat daar waar nu mijn grote bruine fauteuil staat", wijst hij. "Mijn appartement was vroeger het klaslokaal voor de hoogste klassen." De klaslokalen hebben ruimte gemaakt voor zeer ruime appartementen. Het appartement van Ger is zelfs zo groot dat hij er meteen een biljart in liet plaatsen. "Die ruimte had ik in mijn oude huis niet. Het is alleen jammer dat ik steeds meer last krijg van parkinson en dus niet meer zo goed kan spelen."

Kaarten tot laat
De vijf bewoners namen een jaar geleden al hun intrek en zijn inmiddels helemaal gewend aan hun stekkie. Ze kaarten ‘s avonds samen en kunnen verder hun eigen plan trekken. "Je ziet echt dat ze zijn opgefleurd", zegt bedenker van het plan Bert Arts "Sommigen van hen gingen eerder om 21:00 uur naar bed uit verveling en zitten nu iedere avond tot middernacht te kaarten."

Corona
Buiten de beplanting rondom het pand is alles zo goed als klaar. Plannen voor dagbesteding en open inloop kunnen alleen nog niet helemaal plaatsvinden zoals het ooit bedacht is vanwege de coronamaatregelen. Het bestuur kreeg afgelopen weekend een mooie opsteker. Residence de Stek werd zaterdag namelijk het beste buurtinitiatief van Nederland. en kreeg daarvoor een cheque van 3.000 euro.

Lees ook: Castenray heeft beste buurtinitiatief van Nederland

Navolging
"Dat is natuurlijk heel erg mooi, maar het geld is voor ons van ondergeschikt belang", zegt Bert Arts. "Het allermooiste compliment is dat er in andere dorpen inmiddels soortgelijke initiatieven worden opgezet, met dit als blauwdruk. Dat betekent dat heel veel mensen gelukkig zullen worden in een omgeving die zal aanvoelen als thuis."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen