Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Video: nieuw wildraster redt zwijnenlevens

Geplaatst opwoensdag 28 november 2018 - 16:42

De nieuwe schrikdraad langs de Duitse grens tussen Venlo en Vlodrop moet voorkomen dat Duitse wilde zwijnen de grens oversteken. Zo hoeven er minder wilde zwijnen afgeschoten te worden.

"Voorkomen is beter dan genezen", zegt gedeputeerde Hubert Mackus.

Schieten
Hoe minder zwijnen via Duitsland Limburg binnenkomen, hoe minder er geschoten moeten worden.
In heel Duitsland leven naar schatting miljoenen wilde zwijnen. Die komen graag naar Limburg omdat hier veel landbouwgrond is met veel verschillende soorten gewassen. Dat is een goede voedselbron voor de dieren.

Schrikdraad
Woensdag is begonnen met het sluitstuk van een wildraster van Venlo, om de Meinweg heen, naar Vlodrop. Dat bestaat voornamelijk uit houten palen met vier schrikdraden erop. Op plekken waar voetgangers, fietsers en ander verkeer nog langs moeten kunnen, komen poorten en roosters in de weg. De draad moet voorkomen dat er nog meer zwijnen onze provincie binnentrekken. Dat moet gebeuren vanwege de varkenspest, verkeersveiligheid, economische schade en de jacht.

Ongelukken
Er zijn steeds meer verkeersongelukken met wilde zwijnen in Limburg: in 2003 waren er tien ongelukken, vorig jaar waren er 138 botsingen met wilde zwijnen. "Stelt u zich eens voor als u een zwijn aanrijdt van rond de 100 kilo, wat dat voor een impact heeft op u en uw auto", zegt Hubert Stassen van de Faunabeheereenheid Limburg.

Economische schade
De wilde zwijnen veroorzaken veel schade aan gewassen. "Er wordt sowieso 30.000 euro per jaar gedeclareerd door boeren en soms loopt dat op tot 60.000 of 70.000 euro", zegt Pieter van Melick van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Hij denkt dat de schade nog veel hoger is omdat veel boeren schade niet melden.

Afrikaanse Varkenspest
Met het hek moet ook voorkomen worden dat de Afrikaanse varkenspest verspreid wordt. De ziekte is al opgedoken in de Belgische Ardennen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen