Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Video: nieuw wildraster redt zwijnenlevens

Geplaatst opwoensdag 28 november 2018 - 16:42

De nieuwe schrikdraad langs de Duitse grens tussen Venlo en Vlodrop moet voorkomen dat Duitse wilde zwijnen de grens oversteken. Zo hoeven er minder wilde zwijnen afgeschoten te worden.

"Voorkomen is beter dan genezen", zegt gedeputeerde Hubert Mackus.

Schieten
Hoe minder zwijnen via Duitsland Limburg binnenkomen, hoe minder er geschoten moeten worden.
In heel Duitsland leven naar schatting miljoenen wilde zwijnen. Die komen graag naar Limburg omdat hier veel landbouwgrond is met veel verschillende soorten gewassen. Dat is een goede voedselbron voor de dieren.

Schrikdraad
Woensdag is begonnen met het sluitstuk van een wildraster van Venlo, om de Meinweg heen, naar Vlodrop. Dat bestaat voornamelijk uit houten palen met vier schrikdraden erop. Op plekken waar voetgangers, fietsers en ander verkeer nog langs moeten kunnen, komen poorten en roosters in de weg. De draad moet voorkomen dat er nog meer zwijnen onze provincie binnentrekken. Dat moet gebeuren vanwege de varkenspest, verkeersveiligheid, economische schade en de jacht.

Ongelukken
Er zijn steeds meer verkeersongelukken met wilde zwijnen in Limburg: in 2003 waren er tien ongelukken, vorig jaar waren er 138 botsingen met wilde zwijnen. "Stelt u zich eens voor als u een zwijn aanrijdt van rond de 100 kilo, wat dat voor een impact heeft op u en uw auto", zegt Hubert Stassen van de Faunabeheereenheid Limburg.

Economische schade
De wilde zwijnen veroorzaken veel schade aan gewassen. "Er wordt sowieso 30.000 euro per jaar gedeclareerd door boeren en soms loopt dat op tot 60.000 of 70.000 euro", zegt Pieter van Melick van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Hij denkt dat de schade nog veel hoger is omdat veel boeren schade niet melden.

Afrikaanse Varkenspest
Met het hek moet ook voorkomen worden dat de Afrikaanse varkenspest verspreid wordt. De ziekte is al opgedoken in de Belgische Ardennen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen