Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Video: nieuw wildraster redt zwijnenlevens

Geplaatst opwoensdag 28 november 2018 - 16:42

De nieuwe schrikdraad langs de Duitse grens tussen Venlo en Vlodrop moet voorkomen dat Duitse wilde zwijnen de grens oversteken. Zo hoeven er minder wilde zwijnen afgeschoten te worden.

"Voorkomen is beter dan genezen", zegt gedeputeerde Hubert Mackus.

Schieten
Hoe minder zwijnen via Duitsland Limburg binnenkomen, hoe minder er geschoten moeten worden.
In heel Duitsland leven naar schatting miljoenen wilde zwijnen. Die komen graag naar Limburg omdat hier veel landbouwgrond is met veel verschillende soorten gewassen. Dat is een goede voedselbron voor de dieren.

Schrikdraad
Woensdag is begonnen met het sluitstuk van een wildraster van Venlo, om de Meinweg heen, naar Vlodrop. Dat bestaat voornamelijk uit houten palen met vier schrikdraden erop. Op plekken waar voetgangers, fietsers en ander verkeer nog langs moeten kunnen, komen poorten en roosters in de weg. De draad moet voorkomen dat er nog meer zwijnen onze provincie binnentrekken. Dat moet gebeuren vanwege de varkenspest, verkeersveiligheid, economische schade en de jacht.

Ongelukken
Er zijn steeds meer verkeersongelukken met wilde zwijnen in Limburg: in 2003 waren er tien ongelukken, vorig jaar waren er 138 botsingen met wilde zwijnen. "Stelt u zich eens voor als u een zwijn aanrijdt van rond de 100 kilo, wat dat voor een impact heeft op u en uw auto", zegt Hubert Stassen van de Faunabeheereenheid Limburg.

Economische schade
De wilde zwijnen veroorzaken veel schade aan gewassen. "Er wordt sowieso 30.000 euro per jaar gedeclareerd door boeren en soms loopt dat op tot 60.000 of 70.000 euro", zegt Pieter van Melick van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Hij denkt dat de schade nog veel hoger is omdat veel boeren schade niet melden.

Afrikaanse Varkenspest
Met het hek moet ook voorkomen worden dat de Afrikaanse varkenspest verspreid wordt. De ziekte is al opgedoken in de Belgische Ardennen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen