Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: nieuw wildraster redt zwijnenlevens

Geplaatst opwoensdag 28 november 2018 - 16:42

De nieuwe schrikdraad langs de Duitse grens tussen Venlo en Vlodrop moet voorkomen dat Duitse wilde zwijnen de grens oversteken. Zo hoeven er minder wilde zwijnen afgeschoten te worden.

"Voorkomen is beter dan genezen", zegt gedeputeerde Hubert Mackus.

Schieten
Hoe minder zwijnen via Duitsland Limburg binnenkomen, hoe minder er geschoten moeten worden.
In heel Duitsland leven naar schatting miljoenen wilde zwijnen. Die komen graag naar Limburg omdat hier veel landbouwgrond is met veel verschillende soorten gewassen. Dat is een goede voedselbron voor de dieren.

Schrikdraad
Woensdag is begonnen met het sluitstuk van een wildraster van Venlo, om de Meinweg heen, naar Vlodrop. Dat bestaat voornamelijk uit houten palen met vier schrikdraden erop. Op plekken waar voetgangers, fietsers en ander verkeer nog langs moeten kunnen, komen poorten en roosters in de weg. De draad moet voorkomen dat er nog meer zwijnen onze provincie binnentrekken. Dat moet gebeuren vanwege de varkenspest, verkeersveiligheid, economische schade en de jacht.

Ongelukken
Er zijn steeds meer verkeersongelukken met wilde zwijnen in Limburg: in 2003 waren er tien ongelukken, vorig jaar waren er 138 botsingen met wilde zwijnen. "Stelt u zich eens voor als u een zwijn aanrijdt van rond de 100 kilo, wat dat voor een impact heeft op u en uw auto", zegt Hubert Stassen van de Faunabeheereenheid Limburg.

Economische schade
De wilde zwijnen veroorzaken veel schade aan gewassen. "Er wordt sowieso 30.000 euro per jaar gedeclareerd door boeren en soms loopt dat op tot 60.000 of 70.000 euro", zegt Pieter van Melick van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Hij denkt dat de schade nog veel hoger is omdat veel boeren schade niet melden.

Afrikaanse Varkenspest
Met het hek moet ook voorkomen worden dat de Afrikaanse varkenspest verspreid wordt. De ziekte is al opgedoken in de Belgische Ardennen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen