Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Minister ingeënt in Zuyderland Ziekenhuis

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 18:07

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport vindt dat al het medisch personeel een griepprik moet halen.

Dinsdag nam hij een video met die boodschap op in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. Bruins kreeg zelf ook een prik.

Griepcampagne
Het begin van de herfst is voor huisartsen het startschot voor de jaarlijkse 'griepcampagne'. Zo'n zes miljoen Nederlanders krijgen in de komende weken een uitnodiging van hun huisarts voor een griepprik. Daarnaast wordt medisch personeel opgeroepen om zich ook te laten vaccineren. Volgens de deskundigen moet er gestreefd worden naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad onder zorgpersoneel, het liefst honderd procent. Niet alleen de medewerkers, maar ook de patiënten zijn daardoor beter beschermd.

Video: L1

Commissie
Staatssecretaris Blokhuis stelde vorig jaar een commissie in die moet onderzoeken of zorgpersoneel verplicht kan worden tot vaccinatie tegen griep. Dat onderzoek loopt nog. Beroepsorganisatie NU '91 vindt zo'n verplichting in strijd met de grondwet, waarin staat dat het lichaam onaantastbaar is. De organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden vindt het "bezwaarlijk als de druk bij zorgprofessionals wordt opgevoerd en een schuldgevoel wordt aangepraat als zij zich niet laten vaccineren".

Vaccin
Voor het eerst bevat de spuit dit jaar een vaccin tegen vier verschillende soorten van het griepvirus. Voorheen bood de griepprik bescherming tegen drie varianten. Wie zich laat inenten, loopt gemiddeld tussen de 50 en 70 procent minder kans om besmet te raken door het influenzavirus. Hoe effectief het vaccin is, verschilt wel per jaar. Een virus kan muteren of een ander virus dan voorzien kan zich ineens volop verspreiden, waardoor de prik minder bescherming biedt.

Venlo
Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo laat op Twitter weten al goed op weg te zijn met het inenten van medewerkers. Ruim honderd mensen hebben de griepprik gekregen op de eerste vaccinatiedag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen