Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Minister ingeënt in Zuyderland Ziekenhuis

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 18:07

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport vindt dat al het medisch personeel een griepprik moet halen.

Dinsdag nam hij een video met die boodschap op in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. Bruins kreeg zelf ook een prik.

Griepcampagne
Het begin van de herfst is voor huisartsen het startschot voor de jaarlijkse 'griepcampagne'. Zo'n zes miljoen Nederlanders krijgen in de komende weken een uitnodiging van hun huisarts voor een griepprik. Daarnaast wordt medisch personeel opgeroepen om zich ook te laten vaccineren. Volgens de deskundigen moet er gestreefd worden naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad onder zorgpersoneel, het liefst honderd procent. Niet alleen de medewerkers, maar ook de patiënten zijn daardoor beter beschermd.

Video: L1

Commissie
Staatssecretaris Blokhuis stelde vorig jaar een commissie in die moet onderzoeken of zorgpersoneel verplicht kan worden tot vaccinatie tegen griep. Dat onderzoek loopt nog. Beroepsorganisatie NU '91 vindt zo'n verplichting in strijd met de grondwet, waarin staat dat het lichaam onaantastbaar is. De organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden vindt het "bezwaarlijk als de druk bij zorgprofessionals wordt opgevoerd en een schuldgevoel wordt aangepraat als zij zich niet laten vaccineren".

Vaccin
Voor het eerst bevat de spuit dit jaar een vaccin tegen vier verschillende soorten van het griepvirus. Voorheen bood de griepprik bescherming tegen drie varianten. Wie zich laat inenten, loopt gemiddeld tussen de 50 en 70 procent minder kans om besmet te raken door het influenzavirus. Hoe effectief het vaccin is, verschilt wel per jaar. Een virus kan muteren of een ander virus dan voorzien kan zich ineens volop verspreiden, waardoor de prik minder bescherming biedt.

Venlo
Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo laat op Twitter weten al goed op weg te zijn met het inenten van medewerkers. Ruim honderd mensen hebben de griepprik gekregen op de eerste vaccinatiedag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen