Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Meer kalk én wijn voor toeristen in Zuid-Limburg

Geplaatst opwoensdag 16 januari 2019 - 17:18

Het toerisme in Zuid-Limburg gaat zich in 2019 richten op nieuwe thema’s: krijt en wijn.

Zo zullen toeristen die Zuid-Limburg bezoeken, gebruik kunnen maken van speciaal uitgezette wandelroutes die ter plekke duiding geven over het gebruik van het krijt over de eeuwen heen. Daarnaast wil het VVV Zuid-Limburg –letterlijk en figuurlijk- meer Limburgse wijn op de kaart zetten.

Krijt
Tot nu toe richtte het toerisme in Zuid-Limburg zich voornamelijk op de geologische kant van het krijtlandschap. Zo organiseert het VVV rondleidingen, die vooral gaan over de ontstaansgeschiedenis van bijvoorbeeld de mergelgrotten. Maar er is nog veel meer te ontdekken. "Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop wij onze mergel de afgelopen zesduizend jaar gebruiken", aldus Pieter Coljé, voorzitter van de Stichting Landschap Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Grotten
In de mergelgrotten werd veel krijt en vuursteen gevonden. "Vuursteen was het voornaamste instrument voor samenlevingen om te kunnen overleven", zegt Coljé. "Men maakte er schrapers, bijlen en werktuigen van, het werkte bevorderend voor de vruchtbaarheid van het land en de Romeinen ontdekten dat je het goed als bouwmateriaal kunt gebruiken. En tot slot kwam er in de twintigste eeuw de cementindustrie."

Er komen in Limburg speciale wandelroutes en evenementen die zich gaan richten op het gebruik van krijt. "Want de ontstaansgeschiedenis is erg interessant, maar misschien nog wel een interessantere vraag is, hoe het door de eeuwen heen werd gebruikt", zegt Coljé.

Wijn
Zuid-Limburg kent nog niet zo’n grote wijntraditie, maar heeft wel aardig wat gewaardeerde wijnen op de kaart staan. "We willen Zuid-Limburg als wijnregio sterker op de markt zetten”, legt Anya Niewierra van VVV Zuid-Limburg uit. Zo kunnen toeristen binnenkort een wijn-wandelleerpad volgen of de grens over gaan en fietstochten langs wijngaarden. "In feite zorgen we er dan voor dat toeristen langer blijven, aan de hand van ons wijngebied." Dat zal ook moeten leiden tot meer wijnen die geschonken worden in de horeca. "En tot meer tradities binnen de bevolking: niet alleen de boeren bij de oogst van de wijn betrekken maar ook de bevolking en bijvoorbeeld de benoeming van een wijnkoningin", aldus Niewierra.

Unesco
Er is nagedacht of het verstandig is om het kalklandschap op de werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen. "Het heeft ons aan het denken gezet en we hebben ons gerealiseerd hoe uniek we eigenlijk zijn met onze kalksteengrotten", zegt Niewierra. "Het gaat nu vooral om het feit dat men als VVV heeft besloten om iets met het thema kalk te doen, niet zo zeer om de UNESCO-vermelding."

Tot op heden heeft de provincie Limburg zich hier nog niet positief over uitgesproken.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen