Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Limburgse coronapatiënt per helikopter naar Duitsland

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 13:08

Een coronapatiënt uit het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is vrijdagmiddag in een speciaal voor coronazorg ingerichte traumahelikopter vertrokken naar Duitsland.

De Lifeliner 5 brengt de patiënt die op de intensive care lag naar een ziekenhuis in Münster, om zo de zorgdruk in het Zuyderland ziekenhuis te verlichten. "Het is de eerste keer deze golf dat dit gebeurt", vertelt een woordvoerder van Zuyderland.

Video: Orange Media

Oorspronkelijk zou de helikopter al dinsdag en donderdagochtend vertrekken, maar door onder andere de mist kon de heli niet landen en werd de vlucht verschoven.

Zeven per dag
Dagelijks worden zo'n zes á zeven patiënten vanuit Limburg naar ziekenhuizen buiten de provincie gebracht. "De situatie in de Limburgse ziekenhuizen is nijpend. Uitstroom naar de rest van het land en naar Duitsland is noodzakelijk", legt Helen Mertens uit. Ze is bestuursvoorzitter van het MUMC+ en voorzitter Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Lees ook: Werken op de IC bij Zuyderland: intimidatie, oververmoeidheid en hectiek

Lifeliner 5
De helikopter vliegt vanuit Leeuwarden in opdracht van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De Lifeliner 5 is eerder ook al ingezet voor vervoer van coronapatiënten.

Het medische team aan boord van de helikopter komt van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc. Het toestel vervoert patiënten die op de intensive care liggen over grotere afstanden, omdat vervoer door de lucht sneller gaat dan over de weg. De Lifeliner 5 wordt normaal gebruikt voor spoedvervoer vanaf de Waddeneilanden. Daar is nu een vervangende helikopter voor beschikbaar, aldus het Radboudumc.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen