Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: lijsttrekkers vallen elkaar aan in pittig debat

Geplaatst opzaterdag 11 maart 2017 - 15:51

Met nog vier dagen te gaan tot de verkiezingen gingen de lijsttrekkers van zes grote partijen de strijd met elkaar aan in het Debat van het Zuiden.

In het Klokgebouw in Eindhoven kruisten Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) de degens.

Aanval Asscher
In het debat ging het er bij vlagen stevig aan toe. Zo zocht vicepremier Lodewijk Asscher de confrontatie met minister-president Mark Rutte. Hij noemde het 'verbijsterend' dat de VVD wil bezuinigen op de bijstand. "Hoe háál je het in je hoofd om van die mensen 50 euro per maand af te pakken", viel Asscher aan. Waarna Rutte pareerde: "Wordt nou eens modern, want de echte Partij van de Arbeid leidt jij niet, die leid ik."

Jij-bakken
Diezelfde Asscher kreeg het tijdens het debat ook aan de stok met D66-voorman Alexander Pechtold, die fel reageerde nadat werd gezegd dat zijn partij harddrugs zou willen legaliseren. "Als er onzin wordt gesproken door de vicepremier moet dat direct uit de wereld worden geholpen." Asscher liet het er niet bij zitten en kaatste de bal terug: "Jij-bakken gaat u niet helpen, die onzin staat in úw programma."

Q-koorts
Premier Rutte kreeg het in het debat zwaar te verduren toen de Q-koortsepidemie aan bod kwam. Toen hij na wat omzwervingen de 'sorry' aan de slachtoffers herhaalde, kreeg hij kritiek van Jesse Klaver. "Hoeveel woorden kun je nodig hebben? Je hebt verdorie bijna twee minuten spreektijd nodig."

Komische noot
Maar er was in de anderhalf uur durende uitzending ook tijd voor een komische noot. Toen gevraagd werd wie van de zes lijsttrekkers wel eens had geblowd, stak alleen D66-voorman Alexander Pechtold zijn hand op. Op de vraag van de presentatoren hoe dat dan voelde, antwoordde hij: "Het werd allemaal een beetje ruimer." Waarop Sybrand Buma (CDA) meteen riposteerde: "Dan blow jij zeker vaak!"

Terugkijken
Wie het héle debat nog eens terug wil kijken, kan dat doen via de onderstaande Facebookpost. Alle andere berichten over het Debat van het Zuiden zijn hier te vinden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Debat van het Zuiden trekt internationale aandacht
'Debat van het Zuiden was lofzang van vijf kwartier'
Debat van het Zuiden: dit vonden ze er zelf van
Debat van het Zuiden: wat vraag jij de lijsttrekkers?
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen