Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: lijsttrekkers vallen elkaar aan in pittig debat

Geplaatst opzaterdag 11 maart 2017 - 15:51

Met nog vier dagen te gaan tot de verkiezingen gingen de lijsttrekkers van zes grote partijen de strijd met elkaar aan in het Debat van het Zuiden.

In het Klokgebouw in Eindhoven kruisten Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) de degens.

Aanval Asscher
In het debat ging het er bij vlagen stevig aan toe. Zo zocht vicepremier Lodewijk Asscher de confrontatie met minister-president Mark Rutte. Hij noemde het 'verbijsterend' dat de VVD wil bezuinigen op de bijstand. "Hoe háál je het in je hoofd om van die mensen 50 euro per maand af te pakken", viel Asscher aan. Waarna Rutte pareerde: "Wordt nou eens modern, want de echte Partij van de Arbeid leidt jij niet, die leid ik."

Jij-bakken
Diezelfde Asscher kreeg het tijdens het debat ook aan de stok met D66-voorman Alexander Pechtold, die fel reageerde nadat werd gezegd dat zijn partij harddrugs zou willen legaliseren. "Als er onzin wordt gesproken door de vicepremier moet dat direct uit de wereld worden geholpen." Asscher liet het er niet bij zitten en kaatste de bal terug: "Jij-bakken gaat u niet helpen, die onzin staat in úw programma."

Q-koorts
Premier Rutte kreeg het in het debat zwaar te verduren toen de Q-koortsepidemie aan bod kwam. Toen hij na wat omzwervingen de 'sorry' aan de slachtoffers herhaalde, kreeg hij kritiek van Jesse Klaver. "Hoeveel woorden kun je nodig hebben? Je hebt verdorie bijna twee minuten spreektijd nodig."

Komische noot
Maar er was in de anderhalf uur durende uitzending ook tijd voor een komische noot. Toen gevraagd werd wie van de zes lijsttrekkers wel eens had geblowd, stak alleen D66-voorman Alexander Pechtold zijn hand op. Op de vraag van de presentatoren hoe dat dan voelde, antwoordde hij: "Het werd allemaal een beetje ruimer." Waarop Sybrand Buma (CDA) meteen riposteerde: "Dan blow jij zeker vaak!"

Terugkijken
Wie het héle debat nog eens terug wil kijken, kan dat doen via de onderstaande Facebookpost. Alle andere berichten over het Debat van het Zuiden zijn hier te vinden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Debat van het Zuiden trekt internationale aandacht
'Debat van het Zuiden was lofzang van vijf kwartier'
Debat van het Zuiden: dit vonden ze er zelf van
Debat van het Zuiden: wat vraag jij de lijsttrekkers?
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen