Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: lijsttrekkers vallen elkaar aan in pittig debat

Geplaatst opzaterdag 11 maart 2017 - 15:51

Met nog vier dagen te gaan tot de verkiezingen gingen de lijsttrekkers van zes grote partijen de strijd met elkaar aan in het Debat van het Zuiden.

In het Klokgebouw in Eindhoven kruisten Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) de degens.

Aanval Asscher
In het debat ging het er bij vlagen stevig aan toe. Zo zocht vicepremier Lodewijk Asscher de confrontatie met minister-president Mark Rutte. Hij noemde het 'verbijsterend' dat de VVD wil bezuinigen op de bijstand. "Hoe háál je het in je hoofd om van die mensen 50 euro per maand af te pakken", viel Asscher aan. Waarna Rutte pareerde: "Wordt nou eens modern, want de echte Partij van de Arbeid leidt jij niet, die leid ik."

Jij-bakken
Diezelfde Asscher kreeg het tijdens het debat ook aan de stok met D66-voorman Alexander Pechtold, die fel reageerde nadat werd gezegd dat zijn partij harddrugs zou willen legaliseren. "Als er onzin wordt gesproken door de vicepremier moet dat direct uit de wereld worden geholpen." Asscher liet het er niet bij zitten en kaatste de bal terug: "Jij-bakken gaat u niet helpen, die onzin staat in úw programma."

Q-koorts
Premier Rutte kreeg het in het debat zwaar te verduren toen de Q-koortsepidemie aan bod kwam. Toen hij na wat omzwervingen de 'sorry' aan de slachtoffers herhaalde, kreeg hij kritiek van Jesse Klaver. "Hoeveel woorden kun je nodig hebben? Je hebt verdorie bijna twee minuten spreektijd nodig."

Komische noot
Maar er was in de anderhalf uur durende uitzending ook tijd voor een komische noot. Toen gevraagd werd wie van de zes lijsttrekkers wel eens had geblowd, stak alleen D66-voorman Alexander Pechtold zijn hand op. Op de vraag van de presentatoren hoe dat dan voelde, antwoordde hij: "Het werd allemaal een beetje ruimer." Waarop Sybrand Buma (CDA) meteen riposteerde: "Dan blow jij zeker vaak!"

Terugkijken
Wie het héle debat nog eens terug wil kijken, kan dat doen via de onderstaande Facebookpost. Alle andere berichten over het Debat van het Zuiden zijn hier te vinden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Debat van het Zuiden trekt internationale aandacht
Debat van het Zuiden: dit vonden ze er zelf van
'Debat van het Zuiden was lofzang van vijf kwartier'
Debat van het Zuiden: wat vraag jij de lijsttrekkers?
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen