Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Leg focus bij alzheimer vooral op wat je wel kunt

Geplaatst opmaandag 20 september 2021 - 6:00

Elly (71) uit Roermond ziet haar man Jan (72), die aan alzheimer lijdt, langzaam maar zeker achteruitgaan. "Ik zie het als een rouwproces. Als iemand overlijdt begint het gelijk, maar dit is in etappes."

Dinsdag is het Wereld Alzheimerdag. Op die dag wordt er wereldwijde aandacht gevraagd voor de ziekte. Voor Jan en Elly is de ziekte iets waar ze iedere dag mee moeten leren leven.

Vakantie
Zo is op vakantie gaan niet meer vanzelfsprekend. Normaal gesproken gaan ze met de caravan, liefst met een groep, naar het buitenland. Maar door de ziekte van Jan zit dat er niet meer in. Ze blijven in Nederland op één vaste plek.

Video: L1

Ria Verstappen begeleidt het echtpaar. Ze is casemanager bij Dementie Midden-Limburg. Ze probeert er alles aan te doen om het leven zo draaglijk mogelijk te maken. Niet alleen voor Jan, ook voor Elly. "Wat we niet moeten hebben is dat de mantelzorger overbelast wordt", legt Ria uit.

Ria Verstappen geeft tips hoe om te gaan met een partner die de diagnose Alzheimer heeft gekregen:

Video: L1

Alzheimerdag
Wereld Alzheimer Dag wordt ieder jaar 'gevierd' op 21 september en is een initiatief van de koepelorganisatie van landelijke Alzheimer organisaties, Alzheimer Disease International.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen