Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Kunstwerk zat jaren achter het behang geplakt

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 15:41

Een wandschildering van de Maastrichtse kunstenaar Harrie Schoonbrood (1898 – 1972) is bij de restauratie van het NS-station in Maastricht weer tevoorschijn gekomen.

Het gaat om een grote reclameschildering van de Kristal Unie en Mosa Porselein die in 1963 in het voormalige tweede Klas restaurant door Schoonbrood werd aangebracht.

Speculeren
Waarom en wanneer precies het kunstwerk achter het behang verdween, kan de NS niet meer achterhalen. Volgens stationsmanager Ger Pagters moet dat ergens in de jaren tachtig zijn gebeurd. “Een reden zou kunnen zijn dat de schildering zodanig beschadigd was dat ie bedekt moest worden. Maar dat is een beetje speculeren.”

Video: L1

Oude luister
Bij de renovatie van het in 1915 gebouwde station worden bepaalde elementen in de oude luister hersteld en krijgen eerder niet toegankelijke ruimtes nieuwe publieksfuncties. Zo wordt er in de vroegere Visitatieruimte een grand café gevestigd.

Restauratie
In vroegere tijden had het station drie restauraties: voor de eerste, tweede en derde klasse. Het herstel van de wandschildering in het restaurant van de tweede klasse wordt uitgevoerd door de Stichting Restauratie Ateliers Limburg. Restaurateur Angelique Friedrichs verwijdert het kunststof behang zeer zorgvuldig, soms in grote stukken, soms stukje bij beetje. “Ik heb al gezien dat er op sommige plekken vullingen zijn aangebracht, dus waren er waarschijnlijk al beschadigingen. Dat betekent dat we sommige plekken moeten retoucheren en reconstrueren.”

Tot het einde van het jaar heeft ze de tijd. Dan moet de opknapbeurt van de ruimte klaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen