Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Kunstwerk zat jaren achter het behang geplakt

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 15:41

Een wandschildering van de Maastrichtse kunstenaar Harrie Schoonbrood (1898 – 1972) is bij de restauratie van het NS-station in Maastricht weer tevoorschijn gekomen.

Het gaat om een grote reclameschildering van de Kristal Unie en Mosa Porselein die in 1963 in het voormalige tweede Klas restaurant door Schoonbrood werd aangebracht.

Speculeren
Waarom en wanneer precies het kunstwerk achter het behang verdween, kan de NS niet meer achterhalen. Volgens stationsmanager Ger Pagters moet dat ergens in de jaren tachtig zijn gebeurd. “Een reden zou kunnen zijn dat de schildering zodanig beschadigd was dat ie bedekt moest worden. Maar dat is een beetje speculeren.”

Video: L1

Oude luister
Bij de renovatie van het in 1915 gebouwde station worden bepaalde elementen in de oude luister hersteld en krijgen eerder niet toegankelijke ruimtes nieuwe publieksfuncties. Zo wordt er in de vroegere Visitatieruimte een grand café gevestigd.

Restauratie
In vroegere tijden had het station drie restauraties: voor de eerste, tweede en derde klasse. Het herstel van de wandschildering in het restaurant van de tweede klasse wordt uitgevoerd door de Stichting Restauratie Ateliers Limburg. Restaurateur Angelique Friedrichs verwijdert het kunststof behang zeer zorgvuldig, soms in grote stukken, soms stukje bij beetje. “Ik heb al gezien dat er op sommige plekken vullingen zijn aangebracht, dus waren er waarschijnlijk al beschadigingen. Dat betekent dat we sommige plekken moeten retoucheren en reconstrueren.”

Tot het einde van het jaar heeft ze de tijd. Dan moet de opknapbeurt van de ruimte klaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen