Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Kunstwerk zat jaren achter het behang geplakt

Geplaatst opvrijdag 11 oktober 2019 - 15:41

Een wandschildering van de Maastrichtse kunstenaar Harrie Schoonbrood (1898 – 1972) is bij de restauratie van het NS-station in Maastricht weer tevoorschijn gekomen.

Het gaat om een grote reclameschildering van de Kristal Unie en Mosa Porselein die in 1963 in het voormalige tweede Klas restaurant door Schoonbrood werd aangebracht.

Speculeren
Waarom en wanneer precies het kunstwerk achter het behang verdween, kan de NS niet meer achterhalen. Volgens stationsmanager Ger Pagters moet dat ergens in de jaren tachtig zijn gebeurd. “Een reden zou kunnen zijn dat de schildering zodanig beschadigd was dat ie bedekt moest worden. Maar dat is een beetje speculeren.”

Video: L1

Oude luister
Bij de renovatie van het in 1915 gebouwde station worden bepaalde elementen in de oude luister hersteld en krijgen eerder niet toegankelijke ruimtes nieuwe publieksfuncties. Zo wordt er in de vroegere Visitatieruimte een grand café gevestigd.

Restauratie
In vroegere tijden had het station drie restauraties: voor de eerste, tweede en derde klasse. Het herstel van de wandschildering in het restaurant van de tweede klasse wordt uitgevoerd door de Stichting Restauratie Ateliers Limburg. Restaurateur Angelique Friedrichs verwijdert het kunststof behang zeer zorgvuldig, soms in grote stukken, soms stukje bij beetje. “Ik heb al gezien dat er op sommige plekken vullingen zijn aangebracht, dus waren er waarschijnlijk al beschadigingen. Dat betekent dat we sommige plekken moeten retoucheren en reconstrueren.”

Tot het einde van het jaar heeft ze de tijd. Dan moet de opknapbeurt van de ruimte klaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen