Overslaan en naar de inhoud gaan

Video: Krijgt Echt-Susteren vijf zonneparken?

Geplaatst opdonderdag 9 september 2021 - 6:00

Het leeuwendeel van de 85 bezwaren tegen de plannen voor vijf zonneparken in Echt-Susteren is ongegrond verklaard door het gemeentebestuur.

De plannen zijn op slechts enkele kleine punten gewijzigd. Het is afwachten of de gemeenteraad dat voorstel ook overneemt. Die stemt er donderdagavond over.

Landbouwgrond
De meeste zienswijzen gaan over het feit dat alle zonneparken op vruchtbare landbouwgrond komen. Mensen vroegen zich af of de gemeente wel genoeg naar andere plekken had gekeken, zoals daken. "Een groot aantal daken is niet geschikt voor zonnepanelen op dit moment", legt wethouder Hub Meuwissen uit. Hij onderzoekt of het in de toekomst juridisch mogelijk is bij nieuwbouw zonnepanelen op het dak te verplichten.

Daarnaast wordt onderzocht of een zonnepark op het voormalige rangeerterrein in Susteren haalbaar is. De gemeente heeft met Rijkswaterstaat besproken of er zonnepanelen in de berm langs de snelweg mogen komen, maar dat wil Rijkswaterstaat niet.

Het grootste zonnepark in de gemeente komt in Maria Hoop:

Video: SOL2

Minder weerstand
De wethouder geeft aan dat ambtenaren al in 2018 met omwonenden zijn gaan praten over de plannen. "Vooral in het begin was er veel weerstand", aldus Meuwissen. Nu is dat minder, dus hij denkt dat de gemeente nu de vruchten plukt van die vroegtijdige gesprekken met omwonenden.

Een omgevingsfonds is ook opgenomen in de plannen. Dat is een kleine pleister op de wonde voor de omwonenden van de zonneparken in Koningsbosch, Maria Hoop, Sint Joost en Berkelaar. "Uiteindelijk zal een aantal revenuen van die zonneparken in de omgeving belanden", zegt de wethouder. Er wordt nog gekeken welke soort initiatieven geld kunnen krijgen uit dat potje.

Landschappelijke inpassing
LC Energy wil het grootste zonnepark (18,3 hectare) in de gemeente bouwen. Projectontwikkelaar Bram van der Beek legt uit dat er bij de plannen voor de zonneweide aan de Putbroekerbosweg in Maria Hoop ook is gekeken naar de omgeving. Zo wordt een rij oude bomen op het midden van het veld behouden, komt er een voedselbos op verzoek van een omwonende en is er een overgangszone van 30 meter rondom het zonnepark. "Al die zonneparken hebben wij netjes ingepast in het landschap", aldus de duurzaamheidswethouder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen